oroszforditas.hu     Венгерский перевод: перевод с русского на венгерский, с венгерского на русский    Russian to Hungarian & Hungarian to Russian translation, that is Russian-Hungarian & Hungarian-Russian translation     (1) 242-1797, (30) 576-1976, info@oroszforditas.hu      Vissza az orosz fordítás főoldalra

Szentpétervár egzotikumai

Szentpétervár. Oroszország kulturális fővárosa, négy millió lakossal. A Nagy Péter alapította cári főváros. Ehhez méltóan paloták tömege, elegancia, pompa mindenütt. Észak Velencéje - szokták mondani.


Történet

Mivel az 1600-as évek végén itt még mocsár volt, az építkezés előtt először csatornázni kellett, hogy a mocsaras talajt kiszárítsák. Az építőmunkások tízezrei haltak meg a rendkívüli körülmények, a nehéz fizikai munka és a zord időjárási viszonyok között. Amit viszont megépítettek, az máig megmaradt.

A mai város

S a hajdan csupán a mocsaras talaj kiszárítását célzó csatornákon ma viszont zajlik az élet. Kiránduló hajók úsznak rajtuk, utasaik pedig a két oldalt sorakozó pompás palotákat, a csatornákon átívelő gyönyörű hidak százait csodálják. A Fontánka nevű csatorna a főútvonal. A Néva és a Fontánka partján tekinthetjük meg a szintén Nagy Péter által alapított nyári kertet. A gyönyörű park mellett itt rengeteg szobrot találunk. Érdemes megtekinteni az alkotóik neveit és a születésük évszámait: olasz szobrászok alkotásai, s minden szobor az 1700-as és az 1710-es évek közé datálódik. A címben egzotikus utazást ígértünk a magyar világjáróknak. Tud-e valaki említeni Magyarországon az 1700-as évek elejéről származó köztéri szobrot?

S ha már az egzotikumoknál járunk, akkor Szentpétervárra lehetőleg május vége és július eleje között utazzunk, azaz a fehér éjszakák idején. Ebben az időszakban gyakorlatilag 24 órán át világos van (decemberben meg van ám ennek a böjtje - ekkor 24 órán keresztül szinte teljes sötétség uralja a várost!). Fehér éjszakák, tavasz, szerelem...

Tavasz és Szentpétervár - ideális kombináció az egzotikus utazásra vágyóknak.