oroszforditas.hu     Венгерский перевод: перевод с русского на венгерский, с венгерского на русский    Russian to Hungarian & Hungarian to Russian translation, that is Russian-Hungarian & Hungarian-Russian translation     (1) 242-1797, (30) 576-1976, info@oroszforditas.hu    Vissza a főoldalra

Ötlet-parádé - ügyfeleink ötletei - ötletek hétköznapjaink szebbé tételére

Ügyfélkapcsolataink során sokszor felbukkannak olyan nagyszerű ötletek, melyeket öröm másokkal megosztani. Természetesen mindegyiket gondosan ellenőrizzék, mielőtt alkalmaznák, hiszen a mai környezet akár naponta is változik. Az ötletek eredményeképpen kapott haszonból részesedést nem kérünk, s értelemszerűen az ezekből fakadó esetleges károkért sem vállalunk semmiféle felelősséget. Amennyiben Önnek is vannak akármivel kapcsolatos hasznos ötletei, küldje el címünkre (info@oroszforditas.hu), s megjelentetjük.Igazgatói „legjobb gyakorlat”

Egy igazgató meséli: „Amikor egy teamet vezetek, mely mondjuk maximum 17 főből áll, akkor minden reggel egy értekezletet tartok, melyen senki sem ül, hanem mindenki áll. Ezen kivétel nélkül mindenki a következő három kérdésre válaszol:
 • Mit csináltam tegnap?
 • Mit fogok csinálni ma?
 • Akadályoz-e valami a munkámban, s amennyiben igen, akkor az mi?”


Reklámmentes youtube – ingyen

Az elmúlt pár évben nyomon követhettük, hogy a youtube, egymást erősítő két csatornán keresztül is agresszívan növeli bevételeit:
 • Bármilyen videó előtt, sőt már a videó közben is kénytelenek vagyunk reklámot nézni. Gyakorlatilag már egy 3 perces zeneszámot sem tudnunk megúszni dupla, kéretlen reklámfilm-nézés nélkül. Mindez már nem is csak bosszantó, hanem rendkívül irritáló, s ugyanakkor szinte élvezhetetlenné teszi a nézett tartalom befogadását. Ez ellen a nyilvánvaló zsarolás ellen a youtube által kínált védekezés: térjünk át a fizetős youtube-ra! Ez az egyik bevételi csatornája.
 • A másik pedig maguknak a hirdetési filmeknek a sugárzása. Az előző pontban említett módszerrel rendkívül megnövelte a hirdetések megjelenítési számát, s ezen keresztül pedig a hirdetők révén elért bevételét. Ez tehát a másik bevételi csatornája.
A probléma felvetése után lássuk az ingyenes megoldást. Brave! Nem nincs elütés, helyesen írtuk. Ez egy különleges böngészőnek a neve. Míg a youtube esetén dupla csapásról számolhattunk be, a Brave telepítésével pedig dupla nyereséget érhetünk el:
 • Előfizettünk az Avast vírusirtóra, mely a nyomkövetési kísérletek ellen is véd. Amikor akár a Microsoft Edge, akár pedig a Google keresőjével bármire rákeresünk, ez a Pozsonyban készülő Avast védőernyő azonnal kattogni kezd, kivédve ezen techóriások szimatolását. Ezen pajzs nélkül, ha rákeresünk például arra, hogy „pendrive ár”, akkor egy hétig nézhetjük a pendrive-hirdetéseket – hiszen ezen keresők a hátunk mögött elraktározták, hogy mi pendrivot szeretnénk vásárolni, s egy ideig minden áron ezt akarnak majd ránktukmálni. A Brave böngésző viszont semmit sem tárol a kereséseinkről, így akár a „körömgomba gyógyítása” kifejezésre is rákereshetünk anélkül, hogy valamelyik éppen beeső látogatónk a képenyőnket látva ne szörnyedne el a tengernyi körömgomba-ellenes szer hidetésének tömegétől.
 • A másik előnye pedig, hogy ezen böngészőn belülről közvetlenül rácsatlakozhatunk a „Tor” szupertitkos szerverhálózatára. S ez az a fegyver, amivel teljesen ingyen megszabadítjuk a youtube-videóinkat a hirdetésektől. Ennek annyi ára van, hogy a Tor minden honlap meglátogatása előtt először megnézi, hogy az biztonságos-e. Ez a vizsgálat pedig egy pici időbe telik. Viszont közben nem bosszant bennünket a kéretlen reklám, sőt, helyette némi elégtételt érezhetünk, hogy sikerrel védjük a magánszféránkat. Egyet még kiegészítésül hozzá kell tenni, hogy a Tor hálózatra csak VPN-en keresztül csatlakozhatunk, viszont kedvünkre válogathatunk az ingyenes VPN-ek közül is.


Ez az orosz fordítási webhely még a a privát szféránk védelmére is ad ötletet!

A Brave böngésző legördülő menüjének az eleje. Az utolsó menüpont visz el az ingyenesen reklám-mentes youtube-nézéshez

A hatalmas ötlet

Egy 25 éves orosz kislány 2017-ben hozzáment egy magyar fiúhoz, aki a szolgálati Audi A6-osával is megszédítette. 2019-ben megszületett a kislányuk, azonban 2020. december 31-én megszüntették a fiú munkaviszonyát. A fiú szüleinek házában laknak egy 40 négyzetméteres szuterénban ők ketten, a gyerek, két kutya, akváriumok kb. 100 hallal. A fiú töpreng, mit is tehetne? Mi is lehet a kiút? S végül, 2021 februárjában megszületett a nagy ötlete: vásárolt a „tágas” lakásukba egy kaméleont… (ez egy igaz történet, sajnos).Egy belvárosi pesti bérházban lakni – nem kétfillér

Erről még sehol sem olvastunk, ezért lepett meg bennünket az egyik Nyáry Pál utcai bérházban gondnokként dolgozó olvasónk. Büszkén meséli, hogy minden évben 10 millió forint feletti fejlesztést hajt végre az ötemeletes lakóházuk. Az egyik évben a villanyvezetéket, a másikban a víz és csatornavezetéket, több éven át a körfolyosókat, tavaly az egyik, az idén a másik liftet cserélték ki, illetve korszerűsítették.

Belegondolva, hogy ezen fejlesztések egyetlen forrása a lakók hozzájárulása lehet, akkor egy lakásnak a havi tetemes összegű rezsije mellett hatalmas költséget jelent a fejlesztések finanaszírozása. Hiába lehet valakinek saját tulajdonú a lakása, a ház elöregedése éves sok százezer forintos költséget generál. S mindez mennyi konfliktust eredményezhet, hiszen a lakók fizetőképessége különböző, s évről évre változó lehet.Mielőtt közjegyzőhöz mennénk…

2018-ban a közjegyzői lobby szinte háromszoros díjemelést ért el, így aztán egészen kis munkákért is elképesztő áraik vannak. Válaszul az erősebbnek tűnő ügyvédi lobby elérte, hogy szinte mindent, amit addig csak a közjegyzők csinálhattak, az ügyvédek is végezhessék. Tehát mielőtt tipikus közjegyzői feladatra van szükségünk, előtte mindenképpen érdeklődjünk ügyvédeknél is, hogy foglalkoznak-e az adott tevékenységgel, s ha igen, akkor mennyiért is végzik el.Málna májusban

Sokan metszik le ősszel tőből a málnavesszőket. Ennek eredményeképpen a friss málna-hajtásokon csak augusztus végén jelennek meg az érett gyümölcsök.

Egy orosz fordító tanácsára - érett málna már májusban

Az első érett málnaszemek 2020. május 29-én
Jól látszik a képen, hogy a tavalyi málnavesszónek - az orosz fordító tanácsára - csak a vége lett lecsípveEgy oroszországi orosz fordító, aki civilben kertész is, javasolta, hogy csak csekély mértékben rövidítsük meg a vesszőket. Így már májusban is megjelenhetnek az érett málnaszemek.Ötletbörze / Brainstorming szabály, kiegészítve

Nagyon sokféle ötletbörze technika létezik a világon. A legtipikusabb a következő:
 1. Mindenki gátlástalanul elmondhatja akár a legvadabb gondolatát is.
 2. Szigorúan tilos a meghallott ötletet csípőből bírálni: sem lehurrogni, sem pedig felmagasztalni nem szabad.
 3. Törekedni kell arra, hogy az ötletbörzének egy adott, pl. 10 vagy 20 perces időszaka alatt a lehető legtöbb ötlet születhessen.
 4. Egyszerűen kívánatos más ötletének az „ellopása”, az arra való építkezés.
Ehhez adta hozzá egy amerikai hedge fund a következő, a mai időkben könnyedén megvalósítható technológiai kiterjesztést: az ötletbörze résztvevőit egymás mellé, egy sorba ültetik, hogy mások arckifejezése ne befolyásolhassa az aktuális ötletelőt. Minden ötletbörzét videóra vesznek (ezért is kell egy sorba ülniük), s utána azt együtt elemzik ki. Ennek célja, hogy az ötletek elhangzása után végigveszik minden egyes tag esetében az arckifejezésük alapján, hogy az adott ötletet rögtön az elhangzásuk után miért is támogatták, illetve miért is vetették el?

Ennek eredményeképpen sokszorosára nő az ötletbörze hatékonysága.A napsugárzás gyökeresen megváltozott

Sidney-ben barangolva feltűnt nekünk, hogy
 • az utcán sok helyen ingyenes napvédő krémek vannak kirakva, s
 • szinte minden sarkon van egy bőrrák-klinika.
Kíváncsiak lettünk a dologra. Megkérdeztük hát az egyik ausztráliai ismerőseinket, hogyan is védekeznek a nap ellen? A válasza a következő:

Legelőször is megtervezzük a napunkat. Igyekszünk úgy alakítani, hogy déltől kettőig lehetőleg ne legyünk épületen kívül. Reggel zuhanyozás után feltesszük a napvédő krémünket. Ez már egy napi rutin, gyorsan megy, de igen alaposan kell végezni. A leggyakrabban a fülcimpák szoktak kimaradni és leégni. A fejbőrt különösen óvni kell, mert az könnyen elrákosodhat. Amennyiben ritkás a hajunk, akkor kizárólag csak fedett fejjel menjünk ki a szabadba.

Ezek után megkérdeztünk egy fekete ghania hölgyet is, aki egyetemi tanulmányokra érkezett Angliába, majd ott maradt. Ő elpanaszolta, hogy a múlt nyáron 20 év után visszament a hazájába, Afrikába. Korábban neki semmi baja sem volt a nappal, így aztán most sem törődött vele. Hát tévedett. Rettenetesen, fájdalmasan leégett, ennek következtében a bőre a fekete helyett lila színűre változott.

Ő is hangsúlyozta: nagyon megváltozott a napsugárzás, óvakodnunk kell tőle!Könnyen megelőzhető, hogy ne vegyék el a megvásárolt magyar útlevelet

Ukrajnai ismerősök mesélik, hogy az ukrán-magyar határon a magyar határőrök 2020-ban egyszerűen elveszik a magyar útlevelet azoktól, akik nem beszélnek magyarul.

Ez jogos, hiszen a magyar útlevél megszerzésének egyik alapfeltétele, hogy az illető beszéljen magyarul. Ennek kijátszására aztán rárepültek a maffiaszerű képződmények, s Oroszországban és Ukrajnában is lehetett pénzért vásárolni magyar útlevelet olyan embereknek, akik egy szót sem tudtak magyarul.

Az emberek viszont találékonyak. Az útlevél elvétel kiküszöbölése roppant egyszerű: bárhova a világon lehet utazni a megvásárolt magyar útlevéllel, kivéve Magyarországot. Tehát például a Nyugat-Európában dolgozók most nem Magyarországon keresztül járnak-kelnek a kocsijukkal, hanem Szlovákián vagy Lengyelországon keresztül utaznak például a németországi munkahelyükre.Félelmetes üzleti modell

Sajátos stratégiát alkalmaz a muddywatersresearch.com nevű, szabad fordításban „zavarosban halászó” nevet viselő amerikai cég. Kínai részvényekkel indították működésüket. Találtak például egy olyan kínai részvényt, mely rövid idő alatt ötszörözte az értékét. Ez egy szállítmányozási cég volt. Az amerikaiak elmentek a telephelyére, videókamerákat szereltek fel a környékén, s dokumentálták, hogy hetente mindössze két kamion hagyja el a telephelyét. Beszéltek a portással is, aki megerősítette ezt a tényt. Ezután shortolták a cég részvényeit, azaz a részvények esésére fogadtak. Majd a honlapjukon nyilvánosságra hozták „a heti két kamionos” tényt, az azt igazoló videókkal együtt. A részvény értéke rövid idő alatt nullára zuhant. Hatalmasat kaszáltak rajta.

A másik sztori 2019. december 17-én startolt. Ezen a napon jelent meg a cég honlapján, hogy: „Shortoltuk az NMC Health plc. részvényeit. Komoly kétségeink merültek fel a cég pénzügyi beszámolóit illetően, beleértve az eszközértékelését, a készpénz-egyenlegét, a bejelentett nyereségét és az adóssági szintjét. A legrosszabb időkben a társaság hatalmas beruházásokat hajtott végre olyan költségekkel, melyeket túl magasnak találunk ahhoz, hogy hihetőek legyenek.”

Fantasztikus üzleti modell

A kép jobb oldalán jól látható, hogy 2019. december 17-én a részvény árfolyam - hatalmas forgalom mellett - szabadesésbe ment át.
Az ábra 2020. január 24-én készült. Még mindig nem lehet tudni, hogy a két harcoló fél közül végül melyik is győzA részvény árfolyama meredeken lezuhant. 2020. januárjának közepén aztán az NMC egyik igazgatója 50.000 dollárért vett részvényt. Az összeg maga szimbolikus a részvény forgalmához képest, viszont ez egy olyan gesztust eredményezett, hogy publikálhatták: ezzel a részvények 32%-a a cég dolgozóinak kezébe került. Azaz a gazda-szem olyan erős, hogy nyilván mindent el fognak követni a cég sikereiért. Meglátjuk.

Vajon honnan kaphatják az információikat? Abszolút nyilvános, hogy a NAV a bejelentéseit elsősorban a kirúgott alkalmazottaktól, a válófélben lévő házastársaktól, a megromlott szomszédsági-üzleti kapcsolatoktól kapja, bosszúból. Ezen bejelentések teljesülése után a bosszúállónak csak a "bosszú kéjes íze" jut. Gondoljunk csak bele, ha az adott céghez bejelent valaki valamit, s az egy fillér jutalékot sem fizet, maga a "jövőbe látás ténye", mint információ, megfelelő tőkével társulva, mekkora hozamot eredményezhet!Körültekintően vásároljunk valutát!

Az egyik olvasónk írta, hogy a Correct Change-nél akart eurót vásárolni. Kinézte magának ugyanis, hogy a cég a piacon a legjobb áron, 332.40-ért árulja. Be is ment a József körúton lévő központjukhoz, s a villamostól menet már messziről meg is látta a Change emblémát. Bement az üzletbe, s megvette a kívánt összegért az euróját. Csak otthon vette észre, hogy az árfolyam 334 forint volt. Jobban megnézte a kapott nyugtát, s észrevette, hogy azon a József körút 36-os házszám van, a Correct Change pedig a József körút 40-ben székel. S az eladó cég neve: Exclusive Change.

S miért is született ez a bejegyzés? Olvasónk összehasonlította a két cég fiókjainak címlistáját, s érdekes átfedést vett észre. Például a Bartók Béla út 53. szám alatt is megtalálható mindkét cég pénzváltó irodája. Tanulság: nem elég csak a Change emblémát nézni, alaposan nézzük meg azt is, hogy ki is a forgalmazó, az árfolyamról nem is beszélve.Virágot – az itthon maradottaknak

A nemzetközi virágküldő szolgáltatás egy elég közismert dolog, de mégis viszonylag kevesen használják. Névnap, szülinap, anyák napja – mind, mind alkalom lehet arra, hogy távoli szeretteinkre ilyen meglepetéssel gondoljunk.

Oroszország legtöbb városába is lehet virágot küldeni

Az Ausztráliából a 2019. évi Anyák napjára, Budapesten kapott színpompás csokor - még egy hét után is gyönyörű.
Tökéletes időzítéssel, Anyák napján, déli fél 12-kor hozták ki

A szilíciumvölgyi drága magániskolákban tanulók 80%-a kínai és indiai

2019-ben a világ műszaki fejlődésének legfőbb motorjának a Szilícium völgyet tartják. Ott egy egész sor globális cég székel, többek között az Apple, a Microsoft, a Cisco. Meg kell jegyezni, hogy Magyarországon egyetlen egy globális cég sincsen, s Európában is alig van néhány. br>
Nyilvánvaló tehát, hogy a szilíciumvölgyi magániskolákban a világon is kiemelkedően legmagasabb a tandíj, tehát ezen gyerekek kínai-indiai szülei is igen sikeresek abban a rendkívül kompetitív, kiélezett versennyel jellemezhető környezetben. Általában is sokszor mondják, hogy az USA sikerének az egyik titka az agyelszívás. br>
Honnan is szívják el az agyakat? Régen meghatározó módon Európából. Ma már a globalizációnak köszönhetően az egész világból, így létszámarányosan dominálhat Kína is és India is, de nyilván Oroszországból is sokan vándoroltak ki oda az elmúlt két évtizedben. Szíriában például a háború előtt világszínvonalú volt az oktatás, nyilván onnan is sokan menekültek a háború elől az USA-ba. Röviden tehát úgy foglalhatjuk össze, hogy az USA többek között a migránsok beáramlásának köszönheti több évszázados gazdasági sikerét, az egész világ vonatkozásában betöltött vezető szerepét.A hosszú élet titka – ez a titok sokszor bizony a mi saját tudásunktól is függ

Hárman is jelezték, hogy közeli ismerőseik-családtagjaik a hiányos tudásuk miatt sodródtak halálos vagy életveszélyes betegségbe. Íme az esetek – életkortól függetlenül leírva, hiszen ezek bárkivel, bármikor megeshetnek.

Egy pötty a hason

Az egyik férfi ismerős nadrágszíjat hordott. Volt a hasán egy anyajegy-szerű pötty, s amikor meghúzta a nadrágszíját, az mindig szorult, dörzsölődött. Aztán több évtized után elkezdett növekedni, feketés-barna kidudorodássá vált, de ő észre sem vette. Ezért továbbra sem törődött vele, fogalma sem volt róla, hogy mi is az. Végül egyszer csak vérezni kezdett. Erre már azonnal elment a körzeti bőrgyógyászhoz, aki megpillantva a kialakult képződményt, azonnal rávágta: bőrrák. Igaza lett. Egyetlen anyajegyszerű képződmény miatt.

Duzzanat a szájban

Egy másik ismerős hatalmas ütemben hajtotta a mókuskerekét, semmi ideje sem maradt magára. A fogából letört egy darabka, nem talált időt arra, hogy elmenjen fogorvoshoz. A törés éles volt, rendszeresen kisebesítette szájának belső felüleletét. Az hol kisebesedett, majd begyógyult a seb. S ez így ismétlődött ciklikusan. Majd egyre kevésbé múlt el. Megnézte a tükörben, hol vörös, hol fehér, határozott körvonalú seb volt vagy pedig duzzanat. Majd elmúlik, gondolta. Aztán belül egy duzzanat alakult ki. Végül elment az orvoshoz. Az ránézett: szájüregi rák. Igaza lett. Egyetlen elhanyagolt, törött fog miatt.

Furcsa köldök

Egy harmadik ismerősnek a köldökénél volt egy kidudorodás. Az évek során növekedett. Később apró luftballonná alakult. Fogalma sem volt róla, mi lehet az. Orvoshoz nem ment, hiszen évek óta semmi gond nem volt vele, nem fájt, együtt lehetett ezzel élni. Aztán egyszer csak kifakadt. Mentők, kórház, azonnali műtét, megmentették az életét. Utólag kiderült, hogy ez egy köldöksérv volt, amivel tilos repülőre szállni, mert ez egy időzített bombát jelent.

Óvatosan a kerti munkákkal

Egy oroszországi diplomával rendelkező hölgy édesapja az ősz folyamán a kertet szedte rendbe. Nekifogott, hogy az elöregedett köszméte-bokrok ágait levágja. Azonban a nagyra nőtt bokor belsjébe való benyúlás során az egyik ág olyan súlyosan megsértette az egyik szemét, hogy megvakult rá. Ez sajnos pont az ép szeme volt, a másikkal ugyanis már alig látott. Ez esetben ugyan nem került életveszélyes helyzetbe, de az életminősége a töredékére csökkent.

Érdemes tehát magunkkal is foglalkoznunk, mert az ilyen, látszólag apróságok évtizedeket is elvehetnek az életünkből, az életminőségünkből.Befektetési ötletek

Egy amerikai befektető semmi mást nem csinál, csak a Stanford Univesity környékén 1 km sugárban lakásokat vásárol, s kiadja azokat diákoknak. Ma már milliárdos. Egyszerűen csak ráült a Stanford University tekintélyének növekedésére.

Sokan mondják, hogy minél nagyobb a kockázat, annál nagyobb lehet a nyereség. Ez egyáltalán nincs így. A jó befektési stratégia: minimalizájuk a kockázatot, lehetőleg nullára, s akkor a teljes nyereség a miénk. Példa? A város közepén lévő irodaházban szerezzünk tulajdonosi részesedést, onnan folyamatos passzív jövedelmet kaphatunk. De az előző bekezdés is egy jó példája lehet ennek a stratégiának.Azt hiszi, hogy mindegy melyik gyógyszertárban vásárol?

Egyáltalán nem, hiszen minden gyógyszertár más árakat alkalmaz. Éles példánk a következő:

A gyógyszer neve

"A gyógyszertár"

"B gyógyszertár"

Különbség

Otrivin menthol

2 199

1 830

369

Betaloc

2 190

1 980

210

Pantoprazol Sandoz 40 mg

316

316

0

Teva-Glicerin 3 g

1 650

1 490

160

Összesen

6 355

5 610

739Az "A gyógyszertár" egy bevásárlóközpontban van, ahol nyilván igen magas a helység-bérleti díj. A "B gyógyszertár" viszont automatizált, ahol a gyógyszereket robot rakja bele egy gyógyszerészenként külön fiókba: amikor egy adott gyógyszernél a gyógyszerész megnyomja a billentyűzetén az "Enter" gombot, az már benne is van a fiókjában. Ez rendkívül felgyorsítja a kiszolgálást, s így a robotizálás jelentős, drága élőerő-megtakarítást eredményez. Az ennek eredményeképpen elért bérmegtakarítás egy részét adhatják oda árkedvezmény formájában a tözsvásárlói kártyával rendelkező vásárlóknak.Házon belüli és ház körüli mindennapos balesetveszélyeink

Mindig legyünk figyelmesek, hiszen tipikusan minden baleset egy pillanat műve. Leírunk néhány konkrét esetet a közvetlen környezetünkből.
 • Egy 40 körüli férfi elment futni, leizzadt, ment zuhanyozni. A fürdőszobában megcsúszott, elesett. Megsérült a gerince, nem bírt felállni, s mentők vitték el. Ez 5 éve történt. Azóta csak állni és feküdni tud, ülni nem. Mondhatnánk, semmiség. Viszont ő egy egyetemi docens, kidolgozó munkát alig tud végezni, hiszen ahhoz ülni kellene. Hiába van kocsija és több évtizedes vezetési gyakorlata, gépkocsit vezetni nem tud. Csak utasként, a hátsó ülésen fekve tudják vinni.
 • Egy 50 év körüli hölgy még otthon van, a szokásos reggeli rohanásban. Valamit le akart gyorsan venni a szobában, egy magasan lévő polcról. Sietségében odatolta a szomszédos íróasztal gurulós székét, s ráállt. Hát azon állva persze egyből elveszítette az egyesúlyát, s leesett. Munka helyett ment a sebészetre, ahol begipszelték az eltört a kezét. Utólag már maga is szörnyülködik, hogy juthatott eszébe egyáltalán, hogy a görgős székre álljon.
 • Egy házaspár egy hétvégén nekilátott, hogy kivágja a kertjükben álló hatalmas cseresznyefát. Semmilyen favágási tapasztalatuk nem volt. A fa persze rádőlt a feleségre, nekiszorította a kerítésnek és eltörte a kezét. Nagyon nem érte meg, hogy nem szakemberre bízták a fakivágást.
 • Egy 80 év körüli férfi ősszel rendet csinált a kertben. Volt ott egy buja köszmétebokruk. Elkezdte azt visszavágni. Figyelmetlen volt, s a tövise megsértette az egyik szemét. Meg is vakult rá. Tüskés-tövises környezetben kizárólag szemüvegben dolgozzunk!
 • Egy 40 év körüli férfi egy nyári hétköznapon kiment egyedül a hétvégi házába. Meleg volt. Egyszál fürdőnadrágban tett-vett a ház körül. Közben nekitámaszott egy létrát a falnak, felment rá valamit megigazítani az eresznél. Figyelmetlenül jött le, elszámolta a lépcsőfokokat, s csupán a második létrafokról leesett. Olyan szerencsétlenül, hogy eltört a lába. Annyira, hogy mozdulni sem tudott. Próbált kiabálni, de hétköznap lévén senki sem volt a környéken. Beesteledett. Hűvös, nyári este s ő egyszál fürdőnadrágban fekszik a földön. Teljesen átfázott a sötétben, reszketett. S akkor abszolút véletlenül arra jött valaki, aki a nagy csendben meghallotta a nyöszörgését. Segített rajta, hívta a mentőket. Az életét mentette meg, mert a hideg éjszakát nem bírta volna átvészelni. S mindez egyetlen, közönséges létra + egy pillanatnyi figyelmetlenség miatt.
Szabadstrand a Római parton

Kevesekben tudatosult, hogy a szlovákiai és a hazai hatalmas, folyószennyező ipari létesítmények bezárása óta a Duna vize már megtisztult és ezért a Dunában is lehet fürdeni. Budapesten a Római parton alakítottak ki a civilek egy kuturált fürdési lehetőséget. Amikor a Duna vízállása alacsony volt, akkor egy partszakaszon teherautókkal elhordták a vízben lévő betontömböket, kavicsot hordattak oda, s így egy egyenletes lejtőt alakítottak ki, azaz ma már kényelmesen lehet besétálni az egyenletesen mélyülő vízbe. A partot is rendezték, strand-foteleket raktak le. Két büfé is üzemel, vannak WC-k is. Külön élményt jelent a strandról szemlélhető, a Dunán zajló élénk hajóforgalom.

Az oroszok is szívesen látogatják ezt a szabadstrandot

A római parti szabadstrand, az előtérben az egyik panoráma-büféA strand a Google maps-en is kereshető Hattyú csónakház előtt helyezkedik el. A kék metrótól (ideiglenesen az Élmunkás tértől, véglegesen pedig az Árpád hídtól) induló 34-es busszal a Szent János utcánál kell leszállni, s onnan kb. egy 100-150 méteres séta után jutunk el erre a szabadstrandra. A parkolás ingyenes és a közeli környéken szinte korlátlan mennyiségű szabad parkolóhely található.Az ország négy legjobb hentesének egyike


Egy ismerős ajánlására ment el az egyik olvasónk a Budakalász főutcáján lévő Hufi húsboltba. Megírta nekünk az élményeit. A főutcán kialakított kényelmes parkolóban, a bolt közelében tudtunk leparkolni. A járdán két férfi jött velünk szemben. Mindkettőnek mindkét kezében telepakolt nájlon-szatyor. Nyilvánvalóan a húsboltból jöttek. Megálltak az egyik kocsinál és elkezdtek berakodni. Hát ez egy jó előjel, gondoltuk.

Odaérünk a bolthoz. Az üvegajtón keresztül látjuk, hogy még nem férünk be, olyan hosszú a sor. Rövid várakozás után bejutottunk. Egyetlen közös sor volt három, boszorkányos gyorsasággal dolgozó henteshez. Csakhogy mindenki 5-8-féle, különböző dolgot vásárolt, aminek a kiszolgálása természetesen időt igényelt. Mi is sokféle finomságot vettünk. Egy hét alatt aztán minden el is fogyott, s mentünk is vissza.

Amit első körben javaslunk venni: légies tepertő, komplett disznótoros, melyből ropogósra sült májas, véres hurkát és kolbászt ehetünk majd, fölséges csípős a kolbász és a füstölt disznósajt (van nem füstölt is), az otthoni lila hagymánkhoz csupahús angol szalonna, s a sokféleképpen elkészíthető füstölt tarja. A pultban lévő oldalas és sertéscomb mindig olyan szép, hogy nem lehetett nem venni belőle.

Aztán a céges csomagolópapírról kiderült, hogy a Hufi-hús Kft.-nek 4 boltja is van:
 • 1039 Budapest, Jendrassik u. 1., 20-559-5871, a Békásmegyer HÉV-állomás közelében, a Csobánka tértől pár percnyire
 • 2011 Budakalász, József Attila út 43., 26-341 789,
 • 2013 Pomáz, Beniczky út 1., 20-559-5861
 • 2120 Dunakeszi, Madách u. 22., 20-493-2116

Mindez 2018. őszén történt. S aki még mindig kételkedik, annak érdemes elolvasni a következő linken lévő cikket, mely szerint a Hufi-hús Kft. az ország 4 legjobb hentesének egyike. Hát ez a megállapítás azóta is érvényes:


http://www.blikk.hu/eletmod/a-4-legjobb-hentes-az-orszagban/knxl5kk
Szereti a túró rudit? Ugyanannyiért három és félszer annyit vásárolhat belőle!

Kevesen tudják, hogy a hungaricumnak tekintett túró rudi eredetileg a Szovjetunióból származik. Szocialista együttműködés keretében onnan vásároltuk meg a gyártási licencet. Egyébként a mai Oroszországban is népszerű csemege napjainkban már 15-féle ízben kapható.

Az orosz túró rudi napjainkban

Budapesten, az orosz Arbat üzlet-hálózatban 2019 októberében vásárolt mákos sziroknak a szkennerben lepréselődött csomagolópapírja. Igazi mák van a szirokban, különlegesen finom! A 45 grammos szelet ára 199 forint


Hazánkban a pöttyös túró rudi a legelterjedtebb. Az egy kg-ra vetített ára a boltokban 4000 forint körüli, pár száz forint különbséggel. Az Auchan viszont elindított egy saját márkás terméket, melynek zöldes-sárga a borítója. A hírt beküldő olvasó szerint ennek az állaga kellemesebb, az ára viszont a pöttyösének csaknem harmada: 1500 Ft alatt van. Az árak a natúr ízekre vonatkoznak.

Azóta egy másik olvasónk jelezte, hogy 2018. augusztusában a Lidlben, kilónként 960 forintos áron vásárolt Pilos gyártású túró rudit, csak sajnos sem előtte, sem pedig utána nem látta. Közben egy másik olvasónk jelezte, hogy igenis, a Lidl is forgalmaz túró rudit, csak túródesszert néven. A natúr változat ára kilónként 1260 Ft, de kapható többféle ízben (kajszibarack, eper, illetve karamell és banán) is, bőven 1500 Ft alatt.

A Spar is forgalmaz saját márkás túró rudit, szintén túródesszert néven, s a natur változat kilónkénti ára egy picivel 1600 Ft felett van.

A fentiekben az árak az 51 grammos óriás, natúr túró rudikra vonatkoznak. Maga a "kereken" 51 grammos súly arra utalhat, hogy minden túró rudi ugyanazon a gépen készül, s csupán a csomagolásában és persze az árában különbözik, de abban aztán jelentősen!

S apró pénzre váltva mit is eredményez ez az ár-információ? Az egyik olvasónk írta, hogy azóta a Lidlben járva, minden alkalommal vásárol 5-6 db ötös csomagolású túródesszertet, hiszen ilyen áron ez egy akármikor hozzáférhető, nagyszerű ad hoc desszertet jelenthet az étkezés után.

2019. januári kiegészítés: az egyik olvasónk küldött be ehhez a cikkhez egy érdekes megközelítést. A félzsíros túró kilogrammonkénti ára a Lidlben 2*449 forint, azaz kereken 900 forint. Egy kg natúr túró rudi ára ugyanitt 2019. január 1-től 1290 forintra emelkedett. Ez azt jelenti, hogy a túrónak a „rudiesített” változata mindössze 43%-kal drágább a natur túróhoz képest. Ezért ők kellemesen kezelhetően porciózzák a túrót, formálják, ráteszik a csokoládé mázt, csomagolják stb. Ekkora felárral tulajdonképpen nagyon meg is éri vásárolni. De mi van a pöttyös 4500 forintos kilogrammonkénti árával? Az bizony kereken ÖTSZÖRÖS ár. Önök szerint megéri?

2019. októberi frissítés: A Lidl 1460 forintra emelte az óriás natur túródesszertje árát. Ez bizony több mint 10%-os emelés, de még így is a legolcsóbb.A szép otthoni pázsit titka

Érdekes, hogy még a magyar nyelvű interneten sem lehet megtalálni azt az egyszerű módszert, amit ezzel kapcsolatban egy orosz fordító javasol. Ő tisztán csak fűből álló, dudvamentes, élénkzöld pázsittal rendelkezik a háza körül. Az ápolását a következőképpen végzi.
 • igyekszik hetenként, legfeljebb 10-naponta nyírni a gyepet;
 • csaknem minden nyírás után biosol forte növényi alapú szervestrágyával (95%-ban koncentrált komposzt, a többi műtrágya) dúsítja a talaj tápanyag-tartalmát.
A szép pázsit

A rendszeres bio-műtrágyázás annyira megerősíti a füvet, hogy az elöli a pázsitban esetleg jelentkező dudvákat - ő ezt a pázsit biológiai védelmének nevezi. Amennyiben az így kezelt gyepen néha-néha mégis megjelenik valamilyen másféle növény is, azt természetesen ki kell szúrni.Biozöldség

Egyes kutatások szerint a világ daganatos betegségeinek akár a fele is étkezési problémákra vezethető vissza. Ezért is lehet népszerű a következő link, mely a különböző bioélelmiszerrel kapcsolatos közösségeket gyűjtötte össze:

http://tudatosvasarlo.hu/cikk/mukodo-kozossegi-gazdasagok-dobozrendszerek-es-bevasarlokozossegek
Tetves a rózsabokra? Környezetbarát védekezés!

A rózsák legnagyobb gondja, hogy rendszeresen tetvesednek. Ezért a kertbarátok általában újra és újra megpermetezik rózsáikat. Pedig létezik erre egy környezetbarát megoldás is, a kertben lévő rózsánkra bocsátott vízsugár. Mivel a tetvek a levél alján helyezkednek el, az irtásuk kulcsa, hogy a levelek alját locsoljuk, azaz alulról locsoljuk vízsugárral a leveleket. Három éves tapasztalat, hogy ezzel a módszerrel a rózsákon nem jelent meg egyetlen tetű sem.Szuper születésnap, esküvő és osztálytalálkozó: TOKAJBAN

Életre szóló emléket szeretnének? Tokaj főterén lévő rendezvényközpontban (vezetője és szakácsa (!): Breza Roland), világörökségi és történelmi környezetben tarthatják rendezvényeit, Nagy Péter orosz cár megbízottjának házától alig 100 méterre (nem csupán a bor felvásárlása és Pétervárra szállítása volt a feladata, hanem ő maga termeltette a szőlőt is, s benne korának legnagyobb és legmegbízhatóbban fizető tokaji munkaadóját is tisztelhetjük!).

További érvek a tokaji rendezvények mellett:
 • Budapestről óránként indul Intercity, melyek mindegyike megáll Tokajban is (ide azért senki se utazzon kocsival!);
 • igény esetén az anyakönyvvezető kiszáll a rendezvényközpontba, így egy légtérben zajlik az esküvő és a lakodalom;
 • rengeteg szálláshely áll rendelkezésre sétányi távolságra, szállodáktól kezdve turistaszálláson és középiskolai kollégiumon át fizetővendég-szolgálatig;
 • maszek pincék sora: az állomással pont szemben lévő Szerelmi pincesoron keressék az Erdős-pincét;
 • elektromos busz viszi körbe a látogatókat a városon (a jegy ára 600 Ft);
 • s az igazán spéci újdonság: az esemény összekapcsolása nyáron a csaknem 3000 fős befogadóképességű, egy már kimerült kőbányában (ebből a bányából kövezték ki a Tisza két oldalát Tokajtól Szegedig) kialakított fesztiválkatlan valamelyik előadásával (2018-ban fellép például Bródy János, az Experidance együttes).
Magát a fesztiválkatlant a következő linken tekinthetik meg:
https://www.youtube.com/watch?v=bfU8lhbwaJISokáig szeretne élni? Egyen minden nap fokhagymát!

Oroszországban hétezernél is több 100 éves vagy annál idősebb ember él. Ez kapcsolatban állhat azzal, hogy ott még az alacsonyabb népsűrűség, és így az egy főre eső környezeti terhelés miatt a környezetszennyezés jóval alacsonyabb fokú, mint az európai országokban. Az egyikük megsúgta a hosszú életének titkát: minden nap eszik 2-3 gerezd fokhagymát. Erre az orvosok is azt mondják, hogy nagyon egészséges: érhálózat tisztító, keringést fokozó, rák megelőző hatással rendelkezik. Széles spektrumú antibakteriális és antifungális (gombaölő) hatása van. Segíthet megelőzni a Candida-fertőzést és a gombás láb kialakulását is.Különlegesen finom hús- és hentesáru

El szeretnénk kápráztani vendégeinket? Vagy csupán szeretünk finomakat enni? Hagyományos ízesítésű csemege és csípős kolbász, hurka, sütni való kolbász és különféle hentesáru kapható, Budapesten akár házhoz szállítással is a következő linken: http://www.szilagyipaprika.hu

A cég megrendelő közé tartoznak a legjobb budapesti szállodák és a repülőtéri büfék is, de ezek a termékek a nagyközönség számára a békásmegyeri piacon, a savanyúságokkal szemközti standon is kaphatók.Hogyan válhatunk gazdaggá?

Elvben négy lehetőség kínálkozik számunkra:
 • öröklés;
 • illegális tevékenység (lopás, rablás, kábítószer-kereskedelem, futtatás stb.);
 • találmány;
 • tőzsde, szerencsejáték, vagy egyszerűen csupán szerencse (jó időben jó helyen vagyunk).
S ha egyik sem adatik meg, illetve egyiket sem akarjuk csinálni, akkor bizony dolgoznunk kell.Hogyan válhatunk gazdaggá? - Öröklés

Ez sem fenékig tejfel. Egy gyönyörű és szerencsés pesti lány négy (!) kispesti családi ház potenciális örökösévé vált. 1950 körül egy vidéki kisvárosba ment férjhez, egy kereskedő család egyik fiához. Férje egy három-személyes kis ÁFÉSZ-bolt vezetője volt, élelmiszert árultak. Albérletben laktak. Ő maga függönnyel leválasztotta a „hálószobát” a szoba-konyhás albérletükből, s a szoba maradék részén egy női fodrászatot rendezett be. Úgy éltek, mint a galambok, hamarosan megszületett egyetlen gyermekük. Az életük folyamán az összes jövedelmüket mindig felélték, tudat alatt végig valamelyik ház megöröklésére számítottak. Várták a csodát, az életük jobbra fordulásának nagy eseményét. Ez a tudatalatti csodavárás a fiuk életét is, jövőjét is meghatározta.

Telt-múlt az idő, fiuk felcseperedett, Budapesten végezte el az egyetemet: tanár lett. Megnősült, egy diáktársát vette el, egy másik vidéki kisvárosban szolgálati lakást kaptak, hamarosan meg is született a három gyermekük. Közben a szülők, még mindig az albérletükben lakva, már nyugdíjba mentek. S ekkor aztán bekövetkezett s várva várt pillanat, a négy közül az egyik ház lakója közel százéves korában meghalt. Hirdetés az Expressz újságban: eladták a megörökölt kispesti házat, s a kapott pénzből a lakóhelyük központjában megvettek egy családi házat. Azonban a mama hamarosan rákban meghalt, a férje ekkor az italba menekült, s egy év múlva követte a szeretett feleségét. A fiuk aztán elvesztette az állását és a három gyermekével-feleségével felélte az folyamatosan megnyíló örökségeket. Mikor az összes pénz elfogyott, a felesége összecsomagolt és a három gyerekkel egy 100 kilométerre lévő városba költözött. A hősünk a vagyonmegosztásból maradt pénzen megvett egy pici, öreg házat, ami fél év múlva egyszerűen összedőlt. Ekkor az önkormányzat kiutalt neki egy közös udvarban lévő, szinte ágy-nagyságnyi pici szobát. Alig volt 54 éves, amikor az egyik reggel nem ébredt fel többé, úgy talált rá a szomszéd.

A hatalmas, várható örökség három életet is teljesen tönkretett: a szülő-házaspárét is és a fiukét is. Az utóbbiba ugyanis gyermekkorától kezdve óhatatlanul be volt programozva az örökségi ESEMÉNYEKRE várás, ahelyett, hogy felkészült volna a nagybetűs élettel velejáró FOLYAMATRA, a boldogulásunkért folytatott non-stop küzdelmünkre.Komposztálás – Budapesten akár hatszoros (!) haszonnal

2017-ben Budapesten a zöldhulladék-falevelek elszállítására szolgáló rövid, pici űrtartalmú „zsákok” ára már 230 Ft. S mennyi falevél fér bele? Egy falevéllel alaposan megtömött zsákot is könnyedén, a kisujjunkkal meg tudunk emelni. Ezért egy-egy fának csak az éves "levél-költsége" akár több ezer forintra is rúghat.

Hogyan küszöbölhetjük ezt ki? Nyilván a rendelkezésre álló telek méretétől függ, de ahol lehetséges, egy árnyékos helyen, ahol semmi sem terem, ássunk ki egy gödröt. Hordjuk bele egész évben a konyhai zöldhulladékot, tavasszal-nyáron-ősszel a levágott füvet, az ősz folyamán pedig a lehullott leveleket. A felsoroltakat feltétlenül egészítsük ki valamilyen fahulladékkal, faágakkal is. Évente kétszer, tavasszal és ősszel forgassuk át a komposztgödrünk tartalmát és egyúttal termeljük ki belőle az időközben képződött, érett komposztot. Ezt a talajba beásva, a belőle kinövő virágok-vetemények rendkívül meghálálják gondoskodásunkat. Termésünk például akár háromszoros is lehet.

Nyereségünk listája:
 • egyrészt sok ezer forintot takarítunk meg azzal, hogy nem kell többé a méregdrága, pici űrtartalmú műanyag zsákokat megvásárolni;
 • az árnyékos fa alatt egyébként sem termett semmi, illetve ilyen helyen a pázsitot is nagyon nehéz életben tartani;
 • a hatalmas termés miatt öröm lesz kertészkednünk;
 • nehogy vásároljunk fából-műanyagból készült komposztáló ládákat-dobozokat. Ez csak kidobott pénz. Tökéletes komposztálóként funkcionálhat egy-két-három darab gödör is, hisz a komposztálás aranyszabálya: a komposztot elrontani nem lehet;
 • környezet-tudatos életmódot folytatunk, amire azért büszkék lehetünk;
 • s az utolsó és egyáltán nem kis haszon a budapestiek számára – a gödör-ásással, a komposzt átforgatásával, majd a komposzt beásásával járó egészséges kényszer-testmozgásunk.
Az elmondottak alapján látjuk, hogy Budapesten nagyon kifizetődővé a komposztálás, de ez az egész világon így van s ez alól Oroszország sem lehet kivétel.Egy oxfordi példán keresztül - angolul tudni kell

Egy Oxfordban, biokémia szakon tanuló orosz diákkal beszélgettünk. Elmondta, hogy kétféle irányban tanulnak. Az egyik: olyan tananyagot sajátítanak el, amelyik még két éve nem is létezett. Ezek az anyagok csak elektronikus formában és csak angolul léteznek, azaz vagy eredetileg is angolul születtek, vagy pedig valamilyen nyelvről angolra fordították. Nincs idő arra, hogy ezek nyomtatásban megjelenjenek, túl hosszú lenne az átfutás. Másrészt viszont gondoljunk bele, hogy arra sincs idő, hogy ezeket a műveket valamilyen nemzeti nyelvre lefordítsák, hiszen az angolon kívül a többi nyelven nem létezik annyi friss ismeret, hogy annak alapján bármilyen piacképes fejlesztést el lehessen indítani.

A másik tanulási irányuk: annak a módszernek az elsajátítása, hogy meg tudják találni a friss anyagokat. Hiszen az egyetem utáni életben sem dolgozhatnak archaikus anyagokból, sőt ez a mai kétéves frissességi követelmény valószínűleg folyamatosan rövidülni fog.Egy tartós kapcsolat titka

2017 Magyarországának gazdaságában a szabad piac helyett egyre meghatározóbb mértékben a protekcionizmus dominál. Ezzel szemben az emberi kapcsolatokban kőkeményen fokozódik a szabad piac érvényesülése. A házasságkötések számának csökkenésével és ezzel párhuzamosan a sokkal lazább élettársi kapcsolatok előretörésével az emberek közötti adminisztratív „kötés” egyre inkább lazul: így maga a válás sokkal egyszerűbbé válik. Az élettársak közül mindkét felet napi szinten érik különféle hatások, melyeknek nehéz ellenállni. Ezért a mai kapcsolatokban mindkét félnek napi szinten folyamatosan bizonyítania kell. Ezt foglalta össze az egyik levélírónk a következő tartalmas gondolatban: „Már mindketten egyszer elváltunk, így nagyon vigyázunk a kapcsolatunkra.”Ferihegyre féláron

Az egyik olvasónk rendszeresen repül Oroszországba, hol Moszkvába, hol pedig Szentpétervárra. Ő mesélte, hogy az Über megjelenése valóságos áldás volt számára. Mielőtt indulni akart, csak beütötte a telefonjába a célt, s máris 3-4 szabad Über-taxit látott, akik 3-7 percen belül készek voltak a lakásán lenni, s 4300-4700 forint közötti fix áron vállalták volna a fuvart. Amióta az Übert kitiltották az országból s minden taxi kötelezően azonos áron szállít, a fuvardíj rögtön kb. 2,5-szeresére ugrott: azóta a forgalmi viszonyoktól függően 10-11 ezer forintokat fizet.

Közben megjelent a Ferihegy expressz bérautó szolgáltatás (Google-val megtalálható). Ez Budapestről körzetenként előre rögzített áron fuvaroz, az ő körzetében ez 5300 forintot jelent. Rögtön félár! Ez a cég vidékről is vállal ferihegyi fuvart. Például az utóbbi időben egyre több utas jelentkezik Párkányról, illetve a Balatonról. Ugyanakkor a cég az előre egyeztetett járathoz telefonnal bejelentkezve a Ferihegyre érkező utasokat is hazaszállítja. Így kiküszöbölhető a ferihegyi hivatalos szállító diszpécser-fülkéjéhoz várakozó hosszú sor is, tehát jóval hamarabb és féláron (!) érhet haza az utas, mint a királyi szállítóval.Befektetési stratégia

Frissen listázott kis- és középvállalkozásokra szakosodott az egyik nyugati befektető cég. Ezeknek a bankok nem igazán adnak hitelt, üzleti modelljükben ezt a piaci rést használják ki. 10-18%-os éves kamatra helyeznek ki pénzeket (átlag 15%-ra), olyan cégeknek, melyek részvénye a tőzsdén teljesen likvid. A fedezet: a cégtulajdonos részvényeinek 50%-át kérik letétbe helyezni. Amennyiben 2 napnál többet csúszik a havi részlet kifizetése, akkor automatikusan piacra dobják a letétbe helyezett részvényeket, s ily módon a befektető cég azonnal a pénzéhez jut. Amennyiben a hitel összege ennél nagyobb, akkor a tulajdonos egyéb likvid részvényét is elfogadják letétként, illetve fedezet lehet a tulajdonos piacképes ingatlan-vagyona is.

Ez a stratégia nyerő. Egyszer ragadt csak benn a kihelyezett pénzük 30%-a. Ez az ügylet akkor jövedelmező különösen, ha évi 1-2%-os banki hitelből tudják finanszírozni a kihelyezett pénzt.Ingyenes intenzív angol tanulási lehetőség

Hazánkban rengetegen vannak olyanok, akik az írott angol szöveget jól értik, azonban a beszédértésük elég gyatra. Számukra jelent egy új lehetőséget a youtube itt tárgyalt megoldása.

A youtube minden angolul beszélő filmre biztosítja az elhangzó szöveg online angol nyelvű feliratozását. Így a szöveg hallgatása közben olvashatjuk annak feliratozását is. Ez egy csodálatos nyelvgyakorlási lehetőség (Beállítások / Automatikusan generált angol).

Azonban azok, akik még ilyen szinten sem tudnak angolul, lehetőség van arra, hogy az amutomatikusan feliratozott szöveget szintén automatikusan lefordítassuk, például akár magyarra is. A nyelvünk esetében ennek a fordításnak a minősége elég rossz, különösen azért, mert a fordítás szavanként történik, s az angol és a magyar szavaknak a mondaton belüli sorrendje eltérő (az előző menüpont folytatásaként a beállításokon belül: Automatikusan generált angol / Automatikus fordítás). Az automatikus angolról oroszra fordítás minősége viszont - természetesen nem csupán azért, mert mindkét nyelv az indogermán nyelvcsalád tagja - kiváló.

Ezekkel a módszerekkel például megnyílhat számunkra a méltán világhírű TED beszédek jelentős része.A környezet hatása az emberi teljesítményre – négy fokozatban

Kényelmes – mindenünk megvan, semmit sem kell csinálni, így aztán el is lustulunk. Képzeljünk el egy elkényeztetett gyereket. Felnő, nem akar tanulni, nem akar dolgozni. A szülők beíratják az egyetemre, a célfüggvénye: minimális erőbefektetéssel állami tanúsítványhoz jutni. A célja minden vizsgán az icike-picike ketteske elérése.

Rend-orientált – minden kiszámítható. Befektetem a munkát, előre ismert az eredmény.

Nem kényelmes – ebből a helyzetből szabadulni akarunk, ezért teljes erőbedobással dolgozunk ennek érdekében. Hihetetlen energiákat, képességeket, ötleteket szabadít fel.

Kaotikus – semmit sem érdemes tennünk. Bármit csinálunk, az eredménye kiszámíthatatlan. Teljes passzivitásba taszít bennünket.Egy nyomozó érdekes gondolatai

A családon belüli, a szomszédok közötti "hagyományos" gyilkosságoknál (ez teszi ki a hazai emberölési esetek 80-85%-át) az okozatot (azaz az áldozatot) látjuk, s keressük az okot – ez vezethet el bennünket a tetteshez.

A szervezett bűnözésnél pedig fordítva, az okot világosan látjuk (például pénzhajhászás, piac-megszerzés). Folyamatosan keressük-dokumentáljuk s főképpen gyűjtjük az okozatot (azaz az ok megjelenési formáit - a gyilkosságok mellett a gazdasági bűncselekményeket is), addig, amíg fogást nem találunk rajtuk. S akkor elővesszük az okozatok teljes gyűjteményét. S itt jön képbe a tényfeltáró újságírás valamint a civil szervezetek jelentősége.A falu összefog

Rácalmást látogatta meg az egyik ügyfelünk. Megragadta a falu nagyszerű kezdeményezése. Először is az ÁPOLT parkok tömege. Azokon egyentáblák, hogy ki is a gondozásuk felelőse: nyugdíjasklub, Kiss család, amerikai Walking klub stb. Ezekben az ágyásokban sehol egyetlen egy gyomnövény sincs.

A nyugdíjas klub tagjai gondozzák a parkot

A nyugdíjas klub tagjai ápolják a parkotS a családias jelleg. A zömök rendőr kijön a falu közepén lévő élelmiszer-boltból, kezében becsomagolva a hideg-ebédje. Megy a rendőrségi felirattal ellátott kocsijához. Valaki odakiált: Jóska, látom, új kocsit kaptatok! Igen, lecserélték – érkezik rá a válasz.

Sehol egy dudva

Sehol egy gyom. A fenti képen lévő zöld tábla az asztal előtti szemetes "fölött" látható
Tudás alapú lett még lakásunk energia-hatékonysága is

Vagy 10 éve jártunk Franciaországban, Limoges-ban. Ott felépítettek egy modern, hatalmas továbbképző-szálloda komplexumot. Ennek célja az ország szakmunkásainak rendszeres továbbképzése. A gondolat lényege, hogy a felgyorsult világunkban óriási ütemben fejlődnek és nyernek tért az anyagok, szerszámok és technológiák. Annak érdekében, hogy ezzel például akár a villanyszerelők is lépést tartsanak, az állam kötelezően előírta, hogy szakmánként eltérő időközönként (például évente, két évenként …) egy-két-három napos továbbképzésen kell résztvenniük.

Ehhez hasonlót talált ki Magyarországon a Honeywell. Háttérként létrehozták a rezsifaragok.hu oldalt. Az ötlet lényegét a bevezetőben a következő mondat tartalmazza: „Úgy döntöttünk, hogy évtizedes szakmai tapasztalatunkat felhasználva széleskörű oktatások keretében felépítünk egy olyan minősített kivitelezői és tervezői hálózatot, amelynek tagjai joggal viselhetik a Honeywell Minősített Energiahatékonysági Szakértő címet. Partnereinket folyamatosan továbbképezzük, megosztjuk egymás közt tapasztalatainkat és az egyedi végfelhasználói igényekre szabott energiahatékony megoldásokat kínálunk általuk.”

Hogyan is találtuk meg őket? Van egy tíz évnél is idősebb Honeywell termosztátunk a földszinten, mely azóta is fél fok pontossággal szabályozza a téli fűtött hőmérsékletet. Tavaly felszereltek az emeletre egy Ariston gyártmányú termosztátot, ami rendkívül lustán, plusz-mínusz 5 fok különbséggel kapcsolt csak ki vagy be. Ezt megpróbáltuk kézivezérléssel felülbírálni, s vagy bekapcsolt állapotban (s túlfűtött) vagy pedig kikapcsolt állapotban (s hideg volt) feledkeztünk meg róla. Döntés született a termosztát lecseréléséről. S a Honeywell cég adta meg ennek a szuper oldalnak a honlapcímét. Ezen keresztül az új Honeywell termosztátunk beszereléséhez a lakásunkhoz legközelebbi, felkészült szakembert tudtuk kihívni.Ha hangfelvételt akar készíteni, akkor vocaroo.com

Sokszor előfordulhat olyan igény, hogy valakinek hangos üzenetet szeretnénk küldeni. Rendkívül kényelmes online megoldást jelent a címben szereplő honlapcímen található program. Az egyik hatalmas előnye, mint említettük, hogy nem kell letölteni semmilyen programot (nincs vírusveszély, nem terheli folyamatosan a gépünket). A másik előnye pedig a könnyű kezelhetősége. Érdemes kipróbálni, kedvelni fogjuk.Sok az ideje és kevés a pénze?

Angliában az élelmiszer-nagybevásárlás előtt sokan megnézik a mysupermarket.co.uk honlapon az árak összehsonlítását, s külön listákra írják például a Tescoban, az Asdaban, az Aldiban, a Lidlben vásárlandó dolgokat.

A szilva a Lidlben

A Lidl ajánlata a 2017. augusztusi katalógusából kivágva. 2017-ben a szedd magadon a sima szilva 200, a besztercei 250 forintba került. A piacon 350 Ft alatt szilvát nem láttunk


Nálunk ilyen oldalak csak a műszaki eszközök vonatkozásában léteznek (például az olcsobbat.hu). Ezért lehet segítség a több időt igénylő, hetenként megjelenő akciós újságok tanulmányozása. Ezeket kényelmesen tekinthetjük meg az interneten a következő címen:

https://akcios-ujsag.hu/


Ne higgyük, hogy ez haszontalan. Az ötletgazda olvasónk egy novemberi dátumon ugyanazon év márciusában, tehát mintegy fél évvel korábban a piacon megjelent rendkívül korszerű Samsung televízióját vette meg egy ilyen akciós újság alapján 330 ezer forint helyett 280 ezer forintért. 50 ezer forint megtakarítás egy csúcstermékért – nem rossz!

S ha csak az élelmiszer-áruházak akciós termékeire kíváncsi, akkor látogassa meg a

http://mindenar.hu/


címet.

2018 nyarán az egyik olvasónk jelezte, hogy befőzéshez ő egy sokkal gazdaságosabb módszert használ. A piacok Magyarországon vasárnap zárva tartanak. Ő rendszeresen kijár a piacra szombaton zárás előtt egy-két órával. Az árusok ilyenkor végkiárusítást tartanak mindazon termékükből, mely hétfő reggelig egyébként is megromolna. Így aztán 2018. augusztusában 98 forintért vette meg a befőzéshez való szilvát. Ez a legjobb üzlet, mivel mindenki jól járt: az eladó is, mivel kuka helyett pénzt kapott az árujáért, a vevő is, mivel olcsón kapta meg a szilvalekvárhoz valót.Egy „angyal” befektető elbírálási szempontjai

Beszélgettünk egy amerikai befektetővel, aki startupokat finanszíroz (a mentőangyal kifejezésből eredően ezeket hívják „angyal” befektetőknek). Elárulta a döntési szempontjait:
 • először is a startup mentorának az előéletét vizsgálja (milyen iskolái vannak, mit tett eddig az életében, hol dolgozott, ott mit csinált, volt-e már cége, annak az eredményei, fejlődése, csődbe jutott-e már, ha igen, hányszor és miért);
 • az elemzésének második részében az illető személyiségét vizsgálja (kitartása, becsületessége (könnyű eltapsolni mások pénzét, s utána széttárni a kezünket, hogy hát sajnos nem sikerült, nem jött be az üzleti terv), céltudatossága, összefogottsága), s
 • miután a jelölt túljutott ezeken a szűrőkön, csak harmadsorban vizsgálja meg magát az ötletét.
A logikája mindennek, hogy az ötletek száma végtelen, de a MEGVALÓSÍTOTT ötletek száma ennek csak a töredéke. Kevesen képesek ugyanis arra, hogy végigmenedzseljék az ötletüket a születésüktől kezdve annak megvalósításáig, s elhárítsák az összes, menet közben felmerült akadályt.

Lehet a módszerrel vitatkozni, de minden esetre érdekes megközelítés.Egy befektetési guru titkos stratégiája

Egy jelentős tőkével rendelkező amerikai tőzsdeguru elárulta a múltbeli és a jelenlegi befektetési stratégiáját. Korábban egy minőségi termékeket forgalmazó áruház kínálatát figyelte (az európai olvasóknak a londoni Harrods áruház példájával szemléltette az elvét). Mivel annak polcai végesek, így az áruház komoly piackutatással válogatta ki a kínálatát képező termékeket. S ő csak olyan cégekbe fektetett be, melyek termékei az adott áruházban kaphatóak voltak.

Az internetes korszakban ezt a stratégiát a következőképpen fejlesztette tovább. Továbbra is figyeli az adott áruház termékeit, és gondosan elemzi, hogy az ott forgalmazott termékeket gyártó cégek hogyan is tervezik a digitális átállásukat. Amelyik cégnek az ilyen stratégiáját perspektívnek ítéli, abba fektet be.

S mi is ennek a stratégiának az eredője? Az anyagi sikerét jól illusztrálja az a mutató, hogy a befektetett tőkéjének a fluktuációja évente mindössze alig egyetlen százalék. Azaz tipikusan jó lóra tesz, s ezért nincs szükség menet közbeni korrekcióra.Fejlesztés - információ-áramlás korszerűen

Már régen vége a sufni-tuningnak, ennek szerepét a team-munka vette át.

Nincs ez másképpen a Google-nál sem. Itt minden fejlesztő 2-4 különböző team teljes értékű tagja. Egyrészt minden team munkájában egymástól nagyon sokat tanulnak, másrészt a tagok az egyes teamekben elsajátított ötleteket, gondolatokat átviszik a többi teambe, harmadrészt pedig mindig friss szemmel látják a team munkáját.

A Sony Ericsson esetében a hangsúly a nemzetközi teameken van. A magyarországi dolgozóknak kb. harmada külföldön dolgozik, s mivel a fejlesztő-hálózatuk globális, a külföld az egész földkerekséget jelenti, Kanadától Ausztrálián át egészen Japánig, mindenütt. Értelemszerűen a magyarországi székhelyen dolgozók harmada pedig szintén globális merítéssel külföldről érkezik. A teamek mindig nemzetköziek, s a team-munka angol nyelven folyik.A súlyod elsősorban attól függ, hogy Te magad mit teszel a Saját szádba!

Ezt egy thaiföldi doktornő mondta, s mennyire igaza van. Amennyiben nem áll fenn valamilyen betegség, az emberek 99%-ára igaz lehet ez a mondás. A képlet roppant egyszerű:
 • minimalizáljuk a cukor és a keményítő fogyasztást, s helyette
 • együnk zöldséget, húst és zsírt (igen, zsírt), amennyi belénkfér.
Ez az úgynevezett ketogenikus étrend (nem diéta, hiszen jólakottan fogunk fogyni!) lényege. Rajta! Az önuralom fontos, hiszen 2-3 nap étrend-követés alatt juthatunk a ketózis állapotába, melyben nem vagyunk éhesek, s a szellemi tevékenységünk-frissességünk meghatványozódik, közben pedig olvad lefele a súlyunk (mert a szervezetünk elkezdi lebontani a felhalmozott zsír-tartalékát). S hogy meddig tart ez az állapot? Az első „bűnözésünkig” – azaz az első kiadósabb cukor-keményítő fogyasztásunkig. Utána büntetésből újabb 2-3 nap következik, mire újra ketózisba kerülhetünk.

Ez az egész a paleo-diéta párja. Teljesen természetes az egész. Az ősember ugyanis tipikusan folyamatosan ketózisban volt. Cukor-keményítő nem igazán állt rendelkezésére. Az étkezése finoman szólva is hektikusan történt. Amikor elejtett egy vadat, degeszre ette magát. Viszont hűtőszekrény nélkül a maradék megromlott, s várhatta az újabb szerencséjét. Közben pedig csipegethette a bogyókat, ehette a természetben található ehető növényeket.

Olvasson utána, mit is jelent a ketogenikus étrend. Érdemes!Olcsón pihenne, csak nem tudja hol? A megoldás a: skyscanner.net

Az ötlete roppant egyszerű: Önnek meg kell adnia az indulási várost és és az indulási dátumot, s a szoftver kilistázza az onnan aznap induló repülőgép-járatokat ár szerint növekvő sorrendben. Ön pedig kiválaszthatja azt az irányt, amerre a felsoroltak közül utazni szeretne.

Ez a program fordító nélkül is érthető

2016. december 11-én kilistáztuk a 10 nap múlva, a karácsonyi csúcsforgalomban a Budapestről induló járatokat. Svédországba aznap 43 fontért, azaz a listázás napja árfolyamán számítva 16.000 forintért repülhet egy irányba
Fogyás – okosan

Napjainkban már népbetegséggé vált a túlsúlyosság. Ugyanakkor a mérés-visszacsatolás jelentőségét minden szabályozással foglakozó tudomány elismeri. Miért lenne ez másképpen a testsúlyunk vonatkozásában is? Gyakorlati tapasztalat, hogy a napi szintű, rendszeres és PONTOS méréssel kiválóan tudjuk szabályozni a súlyunkat (a pontosság azért kiemelt jelentőségű, mert a napi súly-ingadozásunk tized-kilókban mérhető. Így egy kilós skálával rendelkező mérleg a súly-szabályozásunk céljára nem adhat elegendő információt). Mérésre ideális a Withings cég mérlege, mely 50 eurós árszinten kapható. Ez nem csupán tizedes pontossággal méri a súlyunkat, hanem – a magasságunk kezdeti megadása után – minden méréskor automatikusan kiszámítja a testtömeg-index mutatónkat, a BMI-t is. A mérleg vezeték nélküli módon csatlakoztatható a számítógéphez, mely a súlymérési eredményünket azonnal szerverre tölti fel. Így aztán a napi mérési adatainkat a világ bármely részén, interneten keresztül lekérdezhetjük. A kirajzolt számítógépes grafikon pedig segít a trendek vizuális megjelenítésében.
Ehhez a mérleghez fordító sem kell, minden magától is érthető

Egy Withings mérleg fényképe. A rajta lévő mobil képenyőjén a súlymérési grafikon látható

Fejlesztés - információ-áramlás korszerűen

A súlydiagram szakfordító nélkül is világos

Egy Withings mérleggel készült súly-grafikon - példaképpen három hónapos időtartamra (maga az időhorizont állítható). Egyrészt látható a folyamatos súly-csökkenés, valamint az utolsó időszakban az elért súly tartása. A kép felső részén lévő 25,0 BMI-érték férfiak esetében az adott magasságnál az ideális súlyt képviseli. Következésképpen ez az ábra azt mutatja, hogy az adott férfi elérte az ideális súlyát és az utóbbi időben azt sikerül is tartania. Ez pedig nem utolsósorban a napi súlymérésnek és így ennek alapján a folyamatos súly-szabályozásnak köszönhető. Külön kiemelendők az utolsó időszakban elért csekély súly-ingadozások (az egyes "gombócok" a napi konkrét súlymérések eredményei)

Azóta sokat fejlődött ám az élettartam-tudomány!

Mondta egy tv-szerelő, amikor kijött megjavítani a 7 éves televíziónkat. Ne is reménykedjünk abban, hogy a következő televízió is 7 évig fog üzemelni. Számítsunk csak arra, hogy mihelyt letelik a garanciális időszak, utána nem sokára úgy elromlik a készülék, hogy már többe kerül a javítása, mint egy új vásárlása.

2. történet. Lefestették egy épület külső ablakkereteit, külső korlátait. A munka végeztével a gazda a szobafestővel együtt gyönyörködik a szemkápráztató eredményben. Megszólal a mester: hát, azelőtt elég volt 8-10 évenként festetni. A mai, „korszerű” anyagok miatt azonban ez az idő 4-5 évre csökkent!

3. történet. Egy múzeum megvásárolt egyszerre 8 db televízió-készüléket. Ezeken tájékoztató programok futottak, mindegyiket reggel 8-kor bekapcsolták és este 6-kor kikapcsolták. Azaz mindegyik azonos ideig üzemelt. Letelt a garancia, s egyetlen héten belül mind a nyolc készülék, ugyanazzal (!!!) a – már nem érdemes javíttatni - hibával elromlott. Nyilván volt bennük egy üzemidőt számláló óra, s amikor az elérte a maximumális értékét, akkor produkálta a számára gyárilag beprogramozott súlyos meghibásodást. Tanulság: spóroljunk a televíziónk üzemidejével, csak akkor menjen, amikor tényleg nézzük.Váltsunk halogénről LED-re - a fordítók általában LED lámpa mellett dolgoznak


Sokan azt hiszik, hogy a halogén izzók a legkorszerűbbek. Sajnos, igen nagy a fogyasztásuk, s fel is forrósodik tőlük az izzó foglalata. Például egy 50W fogyasztású halogén izzó leadott tejesítménye is 50W, viszont egy 5W, azaz tizedannyi fogyasztású LED izzó leadott teljesítménye lehet akár 65W. A LED izzók kaphatók hideg-meleg fényben, bajonettes és hagyományos csavaros villanykörtének megfelelő foglalattal is. Viszont míg a halogén izzók árszintje néhány száz forint, a LED izzóké kb. 1300 forintról indul.

A fordítók általában LED lámpa mellett dolgoznak

A halogén izzónak az üvegfelülete teljesen sík, a LED izzónak viszont a világító felületén a képen is látható apró köröcskék vannakA fordítók számára a LED lámpák kiváló bevilágítást biztosítanak

Egy LED izzó csomagolásának az egyik oldala. A jobb alsó sarokban látszik, hogy - mint a szövegben is leírtuk - az 5 Watt felvett azaz általunk fizetendő fogyasztás kb. egyenlő 65 Watt leadott, azaz világítási teljesítménnyel Egy LED lámpa a fordítók számára ideális

Egy LED izzó csomagolásának a másik oldala. A leggyakrabban vásárolt meleg fehér fényű bajonettes lámpa gyári azonosítója 11511

Receptek a kukába a maszek bőrgyógyász után

Anya és lánya együtt látogattak meg Budapesten egy maszek bőrgyógyászt. Ketten egy tucatnyi receptet kaptak. Kiléptek a bőrgyógyásztól a körútra, s a kislány az első kukába bedobta az összes, frissen kapott receptet. Az anyja döbbenten kérdezte, hogy ezt miért tetted? A kislány kérdéssel válaszolt: Anya, hát nem láttad, hogy kizárólag olyan gyógyszert írt fel, melyekből az íróasztalán hegyekben álltak az ingyenes minták? Ez az „orvos” csak a jutalékát akarta hizlalni a mi kárunkra, s ráadásul még mérgezne is bennünket.


Az egészségpénztári kedvezményt sokan veszni hagyják

Viszonylag kevesen használják az egészségpénztárt, mert bizonyára nem tudnak róla. A lényege nagyon egyszerű. Befizetünk évente maximum 750.000 forintot, majd a következő év áprilisában 750.000 forintos befizetés esetén a NAV visszautal az egészségpénztári számlánkra 150.000 forintot. Így abban az évben már 150.000 forint ingyen pénzt költhetünk – nem csupán magunkra, hanem a családtagjainkra is. A hátterét biztosító szerződés sok hazai cégnél megköthető. Azt viszont tudni kell, hogy a NAV által visszautalt 150.000 forint forrása az előző adóévben általunk befizetett SzJA. Tehát például az adózott jövedelemmel nem rendelkező nyugdíjasok ezzel a kedvezménnyel már nem élhetnek.Betegségmentes növénytermesztés + hatékony műtrágya

Egy kertészmérnök olvasónk elárulta, hogy a konyhakertjében miért nem betegednek meg nála soha a növények? A titok nyitja: minden héten megelőző jelleggel végigpermetezi mindegyiket a következő szerekkel:
 • Sanmite atkaölő,
 • Champion gombaölő.

A szobanövényekhez, pázsithoz a Volldünger műtrágyát használja. Ugyan ez hivatalosan a zöldségekhez is ajánlott, de ezek esetében a műtrágya helyett inkább a komposztot részesíti előnyben.Ha féláron akar színházba menni

Londoni mintára már Budapesten is mehetünk fél áron színházba. A http://www.maesteszinhaz.hu/ honlapon láthatjuk a választékot, ami a nap során folyamatosan változik: bizonyos előadásokra elfogynak a jegyek, de nap közben újabb és újabb színházak jelentkezhetnek be.Vesekő eltávolítás – természetgyógyászattal

Az egyik olvasónknak veseköve alakult ki, s ahogy ez lenni szokott, rendkívül fájt neki. Előkapta kerékpárját és elindult a kátyúkkal teletűzdelt utcájában fel alá. Most azonban úgy, hogy a lehető legnagyobb sebességgel kátyúból kátyúba ment. S lőn, az egyik kátyú után mintha elvágták volna a fájdalmát. Milyen kivételesen szerencsés, hogy neki ilyen kátyús az utcája!Csökkentse tizedére bankköltségét!

Az Erste bank évekig egy jó számlázási infrastruktúrát biztosított a mikrovállalkozások számára, viszonylag olcsón. A havi díj ötszáz valamennyi forint volt, egy évig lehetett a számlatörténetet visszanézni. A negatív irányú változás azzal kezdődött, hogy a számlánkon lévő pénzt nem lehetett az interneten keresztül lekötni. Papíron semmi változás, azonban belenyúltak a programba, s az internetes felületen zsákutcába küldtek. S hiába kértünk segítséget az üzenő felületen, válaszra sem méltattak – azaz lapítottak. S hogy papíron mindnen továbbra is rendben volt, arra bizonyíték, hogy a bankfiókban továbbra is le lehetett kötni a pénzt, csak az internetes felhaználói felületen nem. De kinek van ideje emiatt a bankfiókba rohangálni?

Később az átutalásokhoz kapcsolódó adó megjelenésével elkezdték emelni a bankköltségeket. 2015 szeptemberétől aztán a havi alapdíjat megduplázták, 1000 Ft fölé emelték, azzal, hogy egy év múlva, 2016 szeptemberétől pedig az eredetihez képest hatszorosára (!!!), 3000 forintra emelik. Ez azt jelenti, hogy az éves bankköltség 36.000 forint + az átutalási költségek, azaz mintegy 50.000 forintra rúg! Egy olvasónk emiatt kénytelen volt utánanézni más bankok ajánlatainak. Végül a K&H bank Start számla-konstrukciójánál kötött ki, 445 forintos havi alapdíjjal. No comment.A ragyogóan tiszta belsejű mikrosütőért – pofon egyszerűen

A háztartások többségében a mikrosütő belsejét egy vastag, barnára égett réteg borítja. Hogyne, hiszen az ételek a gyors melegítésük során sokszor fröcskölnek, s ezeket a kis étel-cseppeket az ott képződő magas hőmérséklet ráégeti a mikrosütő belső falára-ablakára. A mikrosütő ablakát még csak-csak le szokták tisztítani: egyrészt ez látszik, s azon túlmenően, hogy gusztustalan, még a konyha látogatóiban is rossz benyomást kelt. Másrészt pedig a mikrosütő ajtaját kihajthatjuk, s ezért viszonylag könnyű letisztogatnunk, ezzel szemben a belsejét igen nehézkesen érhetjük csak el. Amennyiben az alábbi képen látható, tányér méretű „kupakkal” lefedjük az ételt, akkor az fröcskölhet a kedvére:

A mikrosütőben gyorsan melegíthetjük meg az ételt, így sürgős munkák esetén a fordítók számára ez egy igen hasznos eszköz

Ezzel a "kupakkal" fedhetjük le a potenciálisan fröcskölő ételt a mikrosütőben

A kupakot aztán akár könnyedén ki is törölgethetjük, vagy a mosogatógépbe behelyezve elmoshatjuk. Az ötletet adó olvasónk ilyen kupakot kétféle méretben is vásárolt az Auchanban, pár száz forintért. Ön szerint megéri?Szúnyogirtás kozák módra

Köztudott, hogy a kozákság egy igen harcias népcsoport. Az egyik kozák származású olvasónk árulta el, hogyan is fogják ki a szobába bekerült szúnyogokat úgy, hogy egyrészt nem kenik szét őket a falon, másrészt pedig gyakorlatilag 100% biztonsággal megfogják ezeket a kellemetlen vérszívókat.

Legelőször is a szoba ajtóit zárjuk be. Ezt követően vizsgáljuk végig alaposan a falon-bútorokon-függönyökön tanyázó szúnyogokat. Amennyiben nem találunk szúnyogot, akkor például egy törülközővel erőteljesen „legyezzük” végig a szobát, annak minden részét. Kb. 10 perc múlva ismét vizsgáljuk végig a szobában lévő felületeket, hátha a megzavart szúnyogok közben valahol letelepedtek. Ezt érdemes még két-háromszor végigcsinálni, hogy biztosra menjünk: valóban nincs szúnyog a szobában.

Amennyiben felfedeztünk valahol egy szúnyogot, akkor vigyük a szúnyog felé kb. 4-5 cm távolságra a porszívónk fej nélküli, meztelen csövének végét. Ezt követően kapcsoljuk be a porszívónkat, s gyorsan közelítsünk rá a csövével a szúnyogra. Az mihelyt felrepül, a porszívó azonnal be is szívja. Kellemes vadászatot!Kevés a helye a winchesteren? A megoldás a „Dupeguru”!

Még a legeslegnagyobb tárkapacitású winchesternek is az az alapvető tulajdonsága, hogy előbb-utóbb betelik. Ekkor segíthet rajtunk a Dupeguru nevű program, mely megtalálja a winchesteren lévő duplikátumokat. Azokat aztán letörölhetjük, ezáltal helyet szabadíthatunk fel a hasznos állományaink számára.

A Total Commandernek is van ilyen funkciója, mennyiben más a Dupeguru? A Total Commander az állománynév alapján állapítja meg a duplán tárolt állományokat, ami sok esetben hasznos lehet. De mi van akkor, amikor például egy sok tárhelyet igénylő filmet két különböző forrásból, s így eltérő néven töltöttünk le az internetről? Hát ekkor siet a segítségünkre a Dupeguru. Ez NEM az állománynév alapján azonosítja a duplikátumokat, hanem a tartalmuk alapján. Nyilván, emiatt a futása is lassabb, de megéri, hiszen egész más minőségű eredményt kaphatunk, s valóban jelentős mennyiségű helyet szabadíthatunk fel a winchesterünkön. A program honlapja a következő: http://www.hardcoded.net/dupeguru/Egy szingapuri luxusszálloda tetőteraszán

Az alábbi képet egy olvasónk küldte be. Magyarországon teljesen ismeretlen luxust látunk. Egy szálloda tetőteraszán hatalmas pálmafák árnyékában egy panoráma kilátással rendelkező melegvizű medecét ábrázol. A szálloda üzleti tornyok szomszédságában helyezkedik el, de a távolban láthatjuk a tengert is.

Ez egy fantasztikus luxus-szálloda, ahol fordítók is dolgoznak

Egy szingapuri luxuszálloda tetőterasza, a szingapuri City panorámájával


Egy luxus szálloda-sor tetőterasza: ideális munkahely például az orosz fordítók számára

A fentebbi medence egy luxus szálloda-sor hajó alakú tetőteraszán helyezkedik el. A fotó a szingapuri City felől készült
2 GB-ot szeretne emailben elküldeni? Van ingyenes megoldás!

A hazai óriás-levél küldés elég nehézkes. Érdemes ellátogatni a wetransfer.com oldalra. Egy egyszerűen kitölthető űrlapot találunk (beregisztrálni NEM kell!), négy rovattal:
 • állományok feltöltése, egyszerűen a winchesterünkön böngészve, könnyedén ki tudjuk jelölni a küldendő állomány(okat)t;
 • címzettek (maximum 20 db email címet írhatunk be);
 • saját email-címünk: ide kapjuk majd a visszaigazolást;
 • opcionális kísérőlevél mező.

Az elküldött óriás-levelünket a címzettek egy hétig tudják letölteni. A programnak van fizetős változata is. Néhány vonzó jellemzője: havi 10 dollárért már nem „csupán” 2 GB-ot, hanem akár 10 GB-ot tudunk vele küldeni, s a küldött állományokat 50 GB terjedelemig korlátlan ideig meg is őrizhetjük. Mobil applikációja is van.Fogyni szeretne? Készüljön fel és utazzon a moszkvai maratonra!

Egy 30 éves amerikai fiú mesélte, hogy jelentkezett a 2015. szeptemberi moszkvai maratonra, s már át is utalta az 1200 rubeles nevezési díjat. Ő még sohasem futotta le a maratoni távot, s ugyanakkor még sohasem volt Oroszországban sem. Mindkettő újdonság lesz számára. Viszont már 2015 januárjában elkezdett a versenyre készülni. Egy arab hölgynek az esküvője pedig 2014 áprilisára volt kitűzve. Ő már 2013 őszén jelentkezett a 2014 márciusi londoni félmaratonra, s el is kezdte azonnal a felkészülést. Miért? – kérdeztük mindkét fiatalt. Fogyni szeretnénk! – volt a válasz. S amennyiben nincs kitűzve egy megfogható cél, akkor természetesen az egész elsikkad, hiszen mindig végtelen mennyiségű teendőnk van.Hot desking – már Magyarországon is

90-es évek spanyolországi egyeteme – a tanároknak nincsen saját használatú számítógépe. Helyette egy labort kineveztek tanári labornak, s amennyiben valakinek számítógépre volt szüksége, ott bármelyik szabad géphez odaülhetett. Ekkor bejelentkezett a hálózatba, s minden állományát a központi szerveren tartotta. Ily módon jelentősen csökkentették a beszerzett számítógépek számát, s komoly pénzmegtakarítást értek el.

2015-ben ez az angolul hot deskingnek hívott módszer már Magyarországon is kiteljesedett. E módszer közös jellemzője, hogy senkinek sincsen már saját íróasztala. Az egyik cég például elrendelte, hogy a dolgozók heti egy napot otthon dolgozzanak. Könnyen kiszámítható, hogy így 50 dogozónak már csak 40 íróasztalt kell biztosítani, azaz ennek eredményeképpen csak az irodabérleten, plusz a fűtési, világítási stb. költségeken 20%-os megtakarítást érnek el. A példában szereplő 40 íróasztalt dokkoló-állomással látták el. Így a munkába beérkező dolgozók odaülnek egy szabad íróasztalhoz, ahol ehhez csatlakoztatják a laptopjukat, s ezt követően az íróasztalon lévő asztali billentyűzetet és képernyőt használva dolgoznak kényelmesen a saját használatú laptopjukon. A mai biztonságos számítógépes hálózaton keresztül egyébként a munkahét rájuk eső 5. napján is kényelmesen és hatékonyan tudnak otthonról dolgozni. S a rendszergazda természetesen tökéletesen tudja naplózni azt is, hogy ezen a bizonyos 5. napon ténylegesen mennyi ideig is dolgoztak otthonról vagy akárhonnan a távolból.

Mindez nemzetközi vonatkozással is fűszerezhető. Az egyik Budapesten lakó fiú elment Kassára dolgozni. Az ottani munkahelye hetenként mindössze 2 nap bent-tartózkodást ír elő. Így aztán egy héten összesen 2 napot tölt Kassán, s 5 napot pedig a családjával él Budapesten. S közben euróban kapja a magas fizetését, ami pedig csak a forint romlása miatt egy év alatt forintban számítva 8%-kal emelkedett.Világverseny a tehetségekért

Dániában – Ausztriához és Írországhoz hasonlóan – ingyenes a felsőoktatás. Azonban erre a dánok még rátettek egy lapáttal: amennyiben egy külföldi hallgató dán nyelvvizsgát tesz, az – a tandíjmentesség mellett – ÖSZTÖNDÍJAT is kap. Könnyű belegondolnunk. Megérkezik oda például egy 18 éves lengyel fiatal. Addig a lengyel állam már rengeteget költött rá. Dánia megkapja őt ingyen, emellett az egyetemen ingyen tanul, s mivel kevés a pénze, a tanulás alatti munka mellett vagy helyett ráhajt a dán nyelv elsajátítására. Ennek a leggyorsabb módja, ha talál magának egy dán partnert. Ez már önmagában is az országhoz kötheti, s így a dán állam szintjén az adott fiatal vonatkozásában a nemzetgazdasági egyenleg – a tanult ember magasabb jövedelme, s így magasabb befizetett adója révén – már messze pluszban jár.Hol és milyen dinnyét vásároljunk?

A dinnyeszezon idején érdemes ismernünk némi háttér-információt. Az igazán érett, mézédes dinnye sokszor 10-12 kilós. Az áruházak ugyanakkor maximum 6 kilós dinnyéket vesznek át. Bizonyára a pénztárosok derekát kívánják ezzel kímélni. Mit tehet egy áruháznak szállító termelő? Leszedi a félérett dinnyét maximum 6 kilós korában. Tehát amennyiben valóban mézédes dinnyét szeretnénk vásárolni, akkor igyekezzünk 10-12 kilósakat venni, ahol csak ilyenre lehetőségünk van: a piacokon, az utcai dinnyeárusító helyeken vagy az utak mentén.Mielőtt permetezőszert vásárol …

Korábban nagyszerűek voltak az úgynevezett „kontakt” permetezőszerek, melyeknek az volt a lényege, hogy a kipermetezett méreg érintkezzen a beteg felülettel. A növényi betegségek azonban egyre ellenállóbbakká váltak. Napjainkban már inkább csak a felszívódó permetezőszerek a hatékonyak. A nevüknek megfelelően ezek a levelekben felszívódnak, s így tartós levélvédelmet biztosítanak. Például a levelek alján támadó rovar-betegségekkel szemben is elég a levél felszínét megpermetezni. Az így is hatni fog s elpusztítja a levél alsó felületén élősködő állatkákat.GnuCash - ingyenes könyvelő program

Többnyelvű könyvelő programot lehet letölteni a http://www.gnucash.cc/ oldalról. Ez alapvetően a következő tevékenységekre alkalmas:
 • Kettős könyvelés
 • Részvény/kötvény számlák kezelése
 • Kisvállalkozás könyvelése
 • Jelentések, grafikák
 • Ütemezett tranzakciók
 • Pénzügyi kalkulátor

A rendszer forráskódja is letölthető. A népszerűségét jól jellemzi, hogy 2014-ben a heti letöltéseinek száma meghaladja a 10 ezret.A fagyasztó hatékony kiolvasztása

Amikor a fagyasztót kiolvasztjuk, mindig van egy bizonyos mennyiségű érzékenyebb tartalom, amit közben ideiglenesen a szomszédoknál vagy a hűtőnkben helyezünk el, s szeretnénk mielőbb visszatenni a már jégmentesített mélyhűtőnkbe. Így nagyon érdekeltek vagyunk abban, hogy mielőbb kiolvaszthassuk és kiszáríthassuk a fagyasztónkat. Igen jó gyorsítást érhetünk el, amennyiben forróvizes edényeket helyezünk el a fagyasztó egyes polcain.Kincsesbánya

Amennyiben valaki legalább passzívan tud angolul, akkor érdemes tanulmányoznia a http://www.moneysavingexpert.com/ nevű honlapot. Mivel ma már globális a gazdaság, ezért rengeteg hasznos tanácsot kaphatunk innen. Ilyen lehet például a bevizsgált, ingyenes vírusirtók, tűzfalak ajánlása vagy az olcsó Amazon és eBay vásárlási tipppek megtalálása.Attrakciók Balatonfüreden

A balatonfüredi Annagora (oroszból magyarra fordítva Annahegy) élményparkban rengeteg, melegített vizű medence vár bennünket. Száguldhatunk lefele az óriáscsúszdákon, sokféle szauna közül választhatunk, élvezhetjük Magyarország legnagyobb hullámfürdőjét, és nem utolsósorban kipróbálhatjuk ügyességünket az óriási gömbökben is. Ezekbe belépve, a víz tetején, valamilyen irányba történő haladásra kell ösztökélnünk őket.

A Balaton mellett nyáron sok fordító és tolmács dolgozik

Közlekedés óriásgömbökkel a balatonfüredi Annagora élményparkban
Fiatal lányok pár-találási ötletei

Lányok számára sem mindig egyszerű párt találni. Még a nyolcvanas években, a lengyelországi turistautak fénykorában panaszkodott egy idegenvezető kislány, amikor a csoportját szállító vonat reggelre Varsóba ért: „Micsoda mafla csapatot fogtam most ki! Ez az első utam, amikor egyedül töltöttem a Budapest – Varsó úton az éjszakát!”

Az egyik ifjú pedagógus kislány a nyári szünetben anyagi okból elhelyezkedett egy ifjúsági hostelbe állandó éjszakai portásnak, hiszen annak az éjszakai pótlékkal többet fizetnek. Kiderült aztán, hogy szándékán kívül micsoda Kánaánra bukkant: minden este válogathatott a szuperebbnél szuperebb srácok között! Ki is használta aztán a kapott lehetőséget!

Szó szerinti idézet egy 2022-ben készült audio-riportból, amit egy, a negyvenes éveinek közepén járó írónővel készítettek: "Amikor párkereső korszakomban voltam és tindereztem, akkor nagyon fellendítettem a magyar könyvpiacot, mert előbb-utóbb a könyvekre terelődött a szó. Nagyon jól rá tudok beszélni embereket, hogy elolvassák ezt vagy azt, és sorra vásárolták a könyveket."

Ne értsük félre, egyik kislány sem keresett közvetlenül egy fillért sem az ötletével.Kényelmes cipőt szeretne elérhető áron? Vásároljon Ecco cipőt!

Az egyik ügyfelünk hívta fel a figyelmet a dán gyártmányú, prémium kategóriába tatozó Ecco cipőkre. Ő ugyanis korábban már egy évtizede a Horváth Cipboltban vásárolt magának mindig cipőt, s annak csődje után elvesztette a talajt a lába alól. 2013 végén sokhelyen keresett férficipőt, de minden boltban a legújabb divatnak megfelelő „bohóc-cipőt” árultak, azaz olyan cipőt, amelyiknek meg van nyújtva az orra. Ez már a 70-es években is divatban volt, s nem csupán éktelenül ronda, hanem kétszeresen életveszélyes is. Egyrészt véletlenül beakadhat az orra, például a villamoshoz futás közben, s hatalmasat lehet vele esni. Másrészt pedig vezetni is életveszélyes benne.

A férfi Ecco cipők normál áron 32.000-től 49.000 forintig kaphatók. Azonban két helyen, a Corvin Plázában lévő Ecco boltban és a biatorbágyi Outletben elvben hetenként szállítanak akciós cipőket is, melyek 24.000 – 32.000 közötti áron kaphatók. Az ügyfelünk egyébként a West Endben lévő Ecco boltban vásárolta a cipőjét, 32.000 forintos teljes áron. S ilyen még sohasem történt vele: egyszerűen felvette a vadonatúj cipőt és azonnal egész napra elment benne otthonról: a cipő teljesen kényelmes volt, s egyáltalán nem törte fel a lábát. A dán Ecco cég egyébként 2009-ben jelent meg Magyarországon, s az említetteken kívül az Allee üzletházban is rendelkezik márkabolttal.Evés UTÁN is mossunk kezet!

Tipikusan már gyerekkorunktól belénk sulykolták, hogy az egészségünk védelme érdekében evés előtt mindig mossunk kezet. Azt viszont általában nem tanították meg nekünk, hogy evés UTÁN is mindig mossunk kezet. Miért? Evés közben a kezünk óhatatlanul étellel szennyeződik, zsírossá válhat, még akkor is, ha ezt nem érezzük. A közvetlen lakó- és munkakörnyezetünk tisztaságának védelme érdekében érdemes étkezés után következetesen, mindig megmosni a kezünket. Gondoljunk csak bele, mennyivel egyszerűbb a legfőbb szennyezési forrás kiküszöbölése, mint utána a tisztának vélt, de egyébként piszkos kezünkkel összefogdosott bútor, kárpit tisztítása.Docklands - a babakocsis anyukák és a mozgássérültek paradicsoma

Londonban, a gyakorlatilag szigetet alkotó, futurisztikus felhőkarcolókkal beépített Docklandson teljesen akadálymentesítették a közlekedést. Például minden földalatti- illetve emeleten lévő bevásárló-központhoz, minden magasvasút állomáshoz mindig működő liftek vezetnek, minden útkereszteződésben a járdaszegélynél rokkantkocsi-babakocsi feljárókat létesítettek. A Waitrose bevásárló-központban térítésmentesen adnak rokkantkocsit. Választhatunk a bevásárló-kosaras, a motoros és a hagyományos változat között. Az utóbbi rendszeresen karbantartott, akár egyetlen ujjheggyel tolható, kiváló minőségű jármű. S ezeket a kocsikat Docklands egész területén lehet a hét bármely napján használni, csak legkésőbb este 9-ig vissza kell vinni.

Ez a kiváló infrastruktúra folyamatos használatban van: fiatalok kerülete révén rengeteg a babakocsis kismama, s az utcákon igen gyakran találkozhatunk motoros rokkantkocsival közlekedő, fiatal és idős emberekkel. Az utóbbi kategóriába tartozók nyilvánvalóan azért választották ezt a lakóhelyet, s költöztek ide a Föld bármely csücskéből, mert itt valóban akadálytalanul lehet közlekedni, s itt önállóan, teljes értékű emberként élhetnek.

A fordítói szakma a mozgássérültek számára is nyitva áll

Docklands tornyai közé csak szigorúen, egyenként ellenőrzött, alaposan átvizsgált kocsikkal lehet behajtani
Kisgyerekeket csak karúszókkal engedjünk vízpartrai

Vízparton mindig tegyünk a gyerekek felkarjára karúszókat, még akkor is, ha úszógumit adunk rájuk. Az úszógumiból ugyanis bármikor kicsusszanhat a gyerek, s ez halálos veszéllyel fenyegeti. 2013. augusztusában Aranyosapátinál egy 8 éves – karúszó nélküli - kisfiú véletlenül kicsúszott az úszógumijából, s a Tisza elsodorta. A 45 éves nagymamája azonnal utána ugrott, de mindketten a folyóba fulladtak.Minden ingatlanhirdetés egy közös portálon

Angliában a http://www.zoopla.co.uk/ portál az összes angliai ingatlanügynökség közös honlapja. Minden ingatlannál el lehet látogatni magát az ingatlant forgalmazó ügynökséghez. Ezen kívül viszont megjeleníti a fotókat, az ingatlan fontosabb jellemzőinek leírását, sőt sok helyen alaprajzot és prospektust is megtalálhatunk rajta. S a tájékozódást segíti az ingatlannak a googlemaps-en való megjelenítése, sőt a streetview is be van állítva a vonatkozó ingatlanhoz.Idegenvezető – fotós

Két képesítéssel és tehetséggel jelentős sikereket érhetünk el. Ne feledjük, idegenvezetőként ismerjük a nevezetességeket, fotósként pedig tudjuk, mit, honnan érdemes fényképezni úgy, hogy az ügyfelünk is látható legyen a felvételeken. S maguk a fotók is természetesen profi minőségűek.A dolgozói összetétel folyamatos minőségjavítása

Londonban minden dolgozó munkáját minden évben, személy szerint kőkeményen értékelik. Az egyik bank viszont ehhez azt is bevezette, hogy minden évben megválik a dolgozók legalacsonyabban teljesítő 10%-ától, s helyükbe új embereket vesz fel. El lehet képzelni, hogy a bank részéről milyen nagyszerűen emelkedik a dolgozói munkavégzési színvonal. Ugyanakkor a munkavállalói oldalról ez micsoda hajtást, teljesítmény-kényszert és stresszt jelent. Állandóan, teljes sebességgel kell taposni a mókuskereket, hiszen akár 20 éves munkaviszonnyal is, bármikor lapátra kerülhet az ember.Gyorsaságon alapuló jövedelmező üzlet

Az 1869-ben vízre bocsátott angol Cutty Sark teherszállító vitorláshajót kezdetben Kínából történő teaszállításra használták. Az 1800-as évek végén Ausztráliából kezdett gyapjút szállítani. Az üzleti modelljét a hajó gyorsaságára alapozták. A gyapjú-szezon végén utolsó hajóként vásárolta fel a megmaradt gyapjút, igen nyomott monopol-áron. Ezt követően elindult a londoni Docklandsba, s a mintegy négy hónapos útja során megelőzte a többi, nála korában elindult gyapjúszállító hajót, s elsőként érkezett Londonba: így „primőr" áron lehetett a rendkívül olcsón beszerzett rakományát értékesíteni. A hajó napjainkban a docklandsi kikötőjével szemben, Greenwichen, a Themze partján áll egy légkonicionált száraz dokkban, s a turisták özöne látogatja.Orosz atomjégtörővel az Északi sarkra

Házassági évforduló? Kerek évtizedes szülinap? Nagyszerű ajándék lehet, életre szóló élményt jelenthet egy kirándulás az Északi sarkra, mégpedig a világ legnagyobb teljesítményű, orosz gyártmányú atomjégtörőjével. A 2013. július 14-én induló kéthetes túra személyenként 5.390.000 forintba kerül. Részletes információ: http://www.1000ut.hu/utleiras/22Gyalogátkelők Oroszországban

A városok forgalmasabb gyalogátkelőin a képen látható módon ösztönzik a gyalogosokat, hogy két sávban haladjanak át az úttesten. Ez egyrészt gyorsítja az átkelést, másrészt pedig az emberek számára is kényelmesebb. Érdekesség, hogy ezt az orosz nagyvárosok zömében, egész Oroszországban alkalmazzák.

A fordítók is sok ötletet látnak-hallanak

Egy tipikus oroszországi nagyvárosi (Moszkva, Szentpétervár) gyalogátkelő
Hogyan lettem befektetési bankár?

Egy amerikai vendég mesélte a következő történetet. Gyerekkoromban nem szerettem tanulni. Mikor már 14 éves lettem, mint szinte minden osztálytársam, én is elmentem nyári munkára. Egy bútorgyárba kerültem, ahol futószalagon készültek az ajtók. A feladatom annyi volt, hogy az elém érkező lap közepére egy pisztolyból tegyek egy ragasztó-pöttyöt. Két három óra után már nagyon eluntam magam. S a monoton jelleget feloldandó elkezdtem a ragasztó-pisztollyal obszcén szavakat felírni az elém kerülő ajtó-lapokra. Egy jó óra múlva vették tulajdonképpen észre. Odarohan hozzám egy főnök, rettentő mérgesen, s igen indulatosan leszidott: hogyan képzelem azt, hogy ennyire pazarolom a ragasztót? Még két hétig bírtam ezt a monoton munkát, majd elmenekültem onnan. Attól kezdve rendkívül szorgalmasan tanultam. Kiválóan végeztem a középiskolát is és az egyetemet is. A bankszakmában is sikeres lettem. Senki sem tudja, hogy mindez a nyári gyakorlatomon tapasztalt monoton munkától való menekülés gyümölcse.


Húsvéti locsolkodással pénzt keresett a gyerek? Tegye azt a bankba!

Egy ötéves kisfiú életében először ment locsolkodni. Végigjárta a szomszédokat, a rokonságot, s összejött neki 5.000 forint. Nagyszüleinél tervezgette, hogy mit is fog rajta vásárolni. A nagyapja erre azt javasolta, hogy most tegye be a bankba a pénzt és az majd kamatozik, fialni fog. Megtetszett az ötlet az unokának, s el is indultak számlát nyitni. Útközben, odafele beugrottak egy boltba valamit vásárolni az ebédhez. Mikor beálltak a pénztárhoz, az unoka félve megkérdezte a nagyapját, hogy ugye, most nem az én pénzemből fogunk fizetni? Végül eljutottak a bankba, megnyitották a számlát az unoka nevére, befizették az ötezer forintot, s azt le is kötötték havi folyamatos lekötéssel.


18 éves? Menjen világkörüli útra!

Sokan 18 éves korukban még el sem tudják képzelni, mit tanuljanak, milyen szakmát is válasszanak. S belevágnak a sablon-pályákba: tanár-szakra, kommunikációs szakra jelentkeznek, ímmel-ámmal tanulnak, majd egy életen át boldogtalanokká válnak.

Helyette ma a fejlett világban az dívik, hogy a 18 éves „gyerekeknek” a szülők adnak egy havi apanázst, s biztatják őket: vágjanak bele egy világ körüli útba. Az egyik olvasónk Londonban lakott együtt két, Dél-Afrikából indult, éppen világ körüli úton lévő, egyébként több generáción át eredetileg német származású ifjú párral. Mihelyt megérkeztek Londonba, azonnal indultak munkát keresni. Volt aki benzinkútnál, volt aki McDonaldsban helyezkedett el. A pici panzióban minden nap együtt reggeliztek, így sokat beszélgettek. Elmondták, hogy a viszonylag magas bért biztosító Londonban pénzt gyűjtenek, hogy abból majd körülutazhassák Európát. S addig maradnak Londonban, amíg a megfelelő összeg össze nem gyűlik. Ez nyilván több hónapos időintervallumot jelentett. Más ismerősök emlegették, hogy tanyán, illetve olyan búvár-oktatóként dolgoztak menet közben, ahol a munkáltatójuk fizette az előírt búvár-képesítést biztosító drága tanfolyamok tandíjait. Közös jellemzőjük, hogy az útjuk során mindig oda mennek, amerre akarnak, s ott annyi ideig maradnak, ameddig a kedvük tartja.

Mit nyernek vele? Nyilván világot látnak, rengeteg kultúrával ismerkednek meg. Globális látásmódot, tapasztalatot szereznek. Megtapasztalják a szegénységet, a fizikai munkát. De egész más ám egy világkörüli úton mosogatni, mint 20 évnyi munkanélküliség után! Rengeteg emberrel beszélgetnek, életeket, sorsokat ismernek meg. S ezek után sokkal megfontoltabban választanak továbbtanulási irányt, s ami még fontosabb: a fizikai munkát megtapasztalva sokkal jobban értékelik, sokkal jobban megbecsülik, hogy egyáltalán tanulhatnak! Ennek eredőjeképpen tanulmányaik sokkal eredményesebbek lesznek, hiszen beindul egy pozitív visszacsatolás. Egy egészen más minőségű életet élhetnek.

Világkörüli út? Hát bizony – faji megkülönböztetés ide vagy oda – objektív tény, hogy sokkal jobban megbecsülik az úton lévő amerikai, angol francia fiatalokat, mint a kínai, indiai, netán fekete ifjakat. Megbecsülés vonatkozásában a magyarok határozottan az élmezőnybe tartoznak. Használjuk ezt ki! Tehát még a pályaválasztás előtt, útra fel!


Aki egyszer motoros késsel vágott ….

Aki egyszer motoros késsel vágott …. Az egyik ismerősünk családja még a nyolcvanas évek végén karácsonyra kapott egy motoros kést. Nagyon meghökkentek, hogy minek is az. Aztán gyorsan hozzászoktak. Mindig kinn volt a konyhapulton, s a kenyeret mindig azzal szelték, könnyedén, vékonyan. A múlt hónapban azonban leégett a motorja. Ekkor derül ki, hogy valósággal motorso kés függővé váltak. Azonnal rendeltek egyet az interneten keresztül, majd vágták a centit, hogy az megérkezzen, annyira hiányzott mindenkinek.


Ne rendeljünk spamot!

Egyre több szolgáltató árul email címlistát, pontosabban emailes körlevél-küldést (hogy ne adja ki a kezéből a listát, s így többször tudja ugyanazt eladni). Egy ilyen levél megrendelése a megrendelő számára valósággal piaci öngyilkosság. Az adott email-címre mindenki ráállítja a spam-szűrőjét. S a tömeg-erkölcs jelenleg olyan, hogy mélyen megvetik a spamot a küldőjével együtt. S ha még szükség is lenne az adott termékre vagy szolgáltatásra, akkor is inkább bárhol máshol rendelik meg, s nem pedig a spam küldőjénél.

Van egy másik oldala is a dolognak. Már a kínaiak is elkezdték spamokkal bombázni az európai cégeket. Mi lesz itt? Már így is hatalmas napi terhelést jelent a kapott spamok törlése és a spamokról való leíratkozás.


Fogmosáskor vérzik az ínye – irány a fogorvos!

Amennyiben fogmosás során vérzik az ínye, az fogíny-gyulladásra mutat, amit tipikusan fogkő-lerakódás okoz. A fogkő agresszíven behatolt az íny alá, ami nagyon veszélyes. A fogkő ugyanis egy szivacsos szerkezet, táptalaja a kórokozóknak, baktériumoknak. Így ez a jelenség többek között ínysorvadáshoz, a fogak kihullásához vezethet. A fogkövet a fogorvos tudja eltávolítani, a legkülönbözőbb áron, például 14.000 forintért. A fogkő-eltávolítás rendszeresen javasolt. Évente minimum egyszer, de egyéni hajlam olyan is lehet, hogy akár negyedévente is szükség lehet rá.


Az utolsó érkező veszi a reggelit

Londonból mesélték a következő ötletet. Egy 6-8 fős munkahelyen a főnök kitalálta: minden reggel az utolsó érkező veszi meg mindenkinek a reggelit. Azóta egy igen kemény verseny indult meg, s mindenki jóval korábban érkezik az elvárt reggel 8 óránál.


Sokoldalú időpont-egyeztetés egyszerűen

Amennyiben sok ember között kell egyeztetni egy értekezletet, akkor célszerű létrehozni ebből a célból egy szavazást a http://doodle.com/ honlapon. Végtelenül barátságos, egyszerű a kezelése, s rengeteg egyeztetési időt takarít meg.


Sétabot helyett karfás bot

Hazánkban is sok mozgássérült van. Amikor nehézzé vált a járás, akkor sokan sétabotot vásárolnak, hogy a súlymegoszlást elősegítsék. Az egyik ismerősünk is ilyet vásárolt. Márkásat, drágát. Sajnos azonban ennek a teherbírása korlátozott. Egy lépcsőn igyekezett felfele, a bot hirtelen meghajlott, s ő az egyensúlyát vesztve, hanyatt esve legurult a lépcsőn. Szerencséjére mindenféle sérüléslés nélkül megúszta ezt a hatalmas zuhanást. Ekkor találták meg a felkarhoz is támaszkodó karfás botot. Máig sem érti, hogy a mozgássérültek üzletében ezt miért nem ajánlották az eladók neki, amikor a sétabotot választotta.


A tepertőt TILOS hűtőbe tenni!

Az egyik ügyfelünk kedvence a libatepertő. Tepertő? Erre az emberek tipikusan lekicsinylően elhúzzák a szájukat. Ám ez 2013 januárjában drágább, mint a téli szalámi, csaknem 4000 forint kilója! Mindig panaszkodott, hogy míg a frissen vásárolt libatepertő kellemesen ropogós, hiába tartja az eredeti, zárható műanyag dobozban, és hűtőben, a tepertő egy-két hét után megereszkedik, s a ropogóssága teljesen eltűnik. Elpanaszolta ezt a hentesének is, aki azonnal rávágta a megoldást: a tepertőt és az ezekhez hasonló száraz sülteket TILOS hűtőbe tenni. Ott ugyanis átnedvesednek és elvesztik eredeti ropogósságukat.


Még a fogorvosnak is csak a Google-helyezés a lényeg

Az egyik ügyfelünk mesélte az alábbi sztorit. Éppen ült a fogorvosi székben, amikor megszólalt a telefon. Az asszisztensnő felvette. Igen, megkaptuk tegnap az emailt, mondta. Az a döntés született, hogy nem fogunk hirdetni Önöknél. Jelenleg csak egyetlen dologgal foglalkozunk, hogy a Google-ban a lehető legjobb helyezést érjük el.


Maggi zacskós leves

Sokféle zacskós levest végigkóstoltunk, tapasztalataink többnyire elrettentők. Volt, amelyik egy fekete tus színű és sűrűségű lét produkált, amit még a kollégiumi koszton nevelkedett családtagok sem voltak képesek megenni. Viszont a Maggi nagyon bevált. Választéka gazdag, íze nagyon finom, színe gyönyörű, illata étvágygerjesztő. Ideális például váratlan vendégek érkezésekor is.


Magasabb szállodai kategória, nagyobb vagyonbiztonság

Amennyiben laptoppal, filmfelvevővel, drágább fényképezőgéppel járjuk a világot, akkor magasabb kategóriájú szállodát célszerű kiválasztanunk. Az egyik ismerősünk még a kilencvenes évek végén Koppenhágában járt, s ott egy olcsó turistaszállón lakott. A szálló egyik vendége egy bolgár újságírónő volt. Akkoriban még méregdrága volt a laptop, s ő elhozta magával a nyugati útjára valószínűleg a szerkesztőség egyetlen laptopját. Az értékének megfelelően a szálloda értékőrző rekeszében tartotta. Fémszekrény, biztonsági zárral. Az egyik reggel indult volna interjúra, nyitja a rekeszét: üres. Erőszakos behatolásnak semmi nyoma. Nyilván a pótkulccsal lopták el. Rendőrségi feljelentés. De mi lett az eredménye, az nem ismeretes.


Az idő a legnagyobb kincsünk

Az életünk során két jelentős értékkel bírunk, az egyik az egészségünk, a másik pedig az életidőnk. Az első az élet-minőségünkre gyakorol hatást, s az értéke mindenki számára nyilvánvaló. Az életidőnk különleges értéke viszont nem mindenki számára nyilvánvaló. Ne feledjük el, hogy az véges, igen pontos kezdőpontja, s szintén igen pontos zárópontja van. Minden nap leéljük életünk x%-át, ahol az x egy olyan konstans, ami számunkra ismeretlen. Ne feledjük el, hogy napjainkat ne herdáljuk el, töltsük mindig hasznosan, akár munkáról, akár pedig a jól kiérdemelt pihenésről, szórakozásról szól.

A munkánál jusson eszünkbe, hogy nem azért élünk, hogy dolgozzunk, hanem azért dolgozunk, hogy éljünk. Ezért igyekezzünk mindig igen hatékonyan dolgozni azért, hogy maradjon idő a pihenésre, szórakozásra is.


Ha elutazunk - zárjuk el a vizet!

Amennyiben hosszabb időre, akár csak egy hétvégére elutazunk, mindig zárjuk el a lakásunkban a vizet. A csőtörést ugyanis nem lehet időzíteni. Óriási károkat előzhetünk meg a víz elzárásával.


ADSL helyett kábel internet

Akinek ADSL internet-előfizetése van a T-home-nál, annak érdemes megérdeklődni az ügyfélszolgálatnál, hogy a lakóhelyén elérhető-e a kábeles internet-előfizetés. Amennyiben igen, akkor arra átállva érdemes a legolcsóbb, a kb. 4000 forintos előfizetésre áttérni. Ez névleges 10 Mbit/sec sebességet biztosít, viszont a gyakorlatban is kb. ezt nyújtja. Az ADSL 10 Mbit/sec-os viszont a gyakorlatban csak 2-3 Mbit/sec-os sávszélességet biztosít, ami a hétköznapi használathoz elég kevés. Ez az ötlet – a jelenlegi lakossági előfizetéstől függően – havi 1-2 ezer forintos megtakarítást jelent (éves szinten tehát 12-24 ezer forintot).


Münchausen báró szimbiózis

A főiskolán a gólyabál rendezése volt napirenden: ketten jelentkeztek rá. A két fiú korábban még sohasem beszélt egymással. Nekifogtak együtt, elvállalva a gólyabálon a büfé bonyolítását is, s minden kiválóan sikerült. Jó volt együtt dolgozniuk. Később az egyikük édesanyja el akarta adni egy kis lakását. A két fiú együtt nekilátott és kitatarozták, hogy szebb legyen a lakás, jobb áron adhassák el. Ez is nagyszerűen sikerült. Aztán egy haverjuknál jártak, ahol megláttak egy rendkívül elhanyagolt szuterén helységet. Hirtelen ötlet: megvásárolták, s nekiláttak azt is kitatarozni. Eljártak a Bricostore szombat reggelenkénti burkoló-tanfolyamára, mert mindent igyekeztek minél olcsóbban, lehetőleg maguk csinálni. A helység mindössze 18 négyzetméteres volt, ahol kialakítottak egy vizesblokkot, előszobát, s a lakó-hálószobát. Szép lett. Eladták, s a kapott pénzből ismét egy nagyon lepusztult lakást vettek, olcsón. S ez így ment egymás után. Végül összesen húsz lakást vettek meg, melyeket a már általuk kiválasztott, minőségi munkát végző, elfogadható áron dolgozó szakemberek közreműködésével újítottak fel és adtak el. A stratégiájuk az volt, hogy az elhanyagolt lakást jó helyen vegyék meg, például a Várhegyen. S a lakást pedig a hely színvonalához méltó szinten újítsák fel. Így egy nagyobb árvillát érvényesíthettek.

Közben a profil-szélesítésén is gondolkodtak. Kibéreltek egy 8. emeleti szárítót. Beállítottak oda 5 db gáztűzhelyt, s elkezdtek palacsintát süttetni. Annak érdekében, hogy reggel friss legyen a palacsinta, az asszonyok az éjszakai műszakban sütötték őket. A vertikumhoz hozzá tartozott, hogy kibéreltek egy büfét a Nyugati mellett, s ott is árulták a saját palacsintájukat, de szerte Budapesten mindenüvé szállították. A munka sziszifuszi volt, a haszon csekély, ezért felszámolták ezt az üzletágat.

S miért? Már körvonalazódott ugyanis a következő üzleti irány. Ugyanis közben az egyik ismerősüknek földmunkára volt szüksége. Kibérelt egy Bobcatot, amiért egy napra 50.000 forintot fizetett. Ez volt a nagy ötlet: 50.000 forint naponta, s közben nem dolgozzák magukat agyon, mint a palacsinta-sütéssel. Így a lakásokból kitermelt pénzt befektették egy Bobcat vásárlásába. Mindketten megtanulták kezelni, így már a bérbeadáson kívül munkát is tudtak vele vállalni. Mára már 17 db, különféle munkagépük, teherautójuk van. Közben nyitottak egy tüzépet is, ami egyben a munkagépeik telephelyeként is szolgál. Az egyikőjük egyik rokona ugyanis alkalmazottként egész életében egy tüzépet vezetett, s éppen nyugdíjba ment. Kész volt elvállalni a tüzépük vezetését. Hat év elteltével már 20 alkalmazottat foglalkoztatnak, s szerte az országban végeznek útépítést, csatorna-kotrást, sőt, még a 4-es metró egyik alvállalkozói is lettek, ahol a Gellért téri állomásnál dolgoznak.


Banán

A nyolcvanas években többször jártunk Bécsben. Az egyik ismerősünk tanácsolta, hogy a magunkkal vitt élelmet dobjuk fel odakint banánnal. Akkoriban Magyarországon nem lehetett banánt kapni, Bécsben viszont az rendkívül olcsó volt, s így agyonettük magunkat a hiánycikknek számító banánnal, ami ugyanakkor rendkívül tápláló is. Úgy tűnik, ez az ötlet a napjainkban is megállja a helyét. A különbség csupán annyi, hogy ma már Magyarországon is sokszor a legolcsóbb gyümölcsök egyike a banán.


Motoros fogkefe

Amikor először hallottunk a motoros fogkeféről, azt hittük, hogy az csak egy vicc. Pedig a mai motoros fogkefék a dörzsölő-ütögető hatásuk révén olyan hatékonyan tisztítják a fogakat, hogy az ezt használó ügyfelek esetén a fogorvosoknak tőlük sokáig nem lesz jövedelme. Aki már egyszer elkezdte a motoros fogkefét használni, annak ezt követően a hagyományos fogkefe-használat után nincs meg a szájának a tisztaság-érzete. Ez is mutatja, hogy milyen hatásos, egy más minőségű száj-tisztaságot eredményez.


Téli gumi

Nyakunkon a tél, életveszélyes téli gumi nélkül közlekedni. Mi Pilisszentivánon (Solymár mellett, azzal szinte egybeépülve, a 10-es úton Budapest határától kb. 4 km-re) találtuk meg az Internet segítségével az Autó St. Iván nevű műhelyt. A gumihoteljük ingyenes, a csere 20-30 perecet vesz csupán igénybe (közben olvasgathatjuk a kirakott sok Demokrata újságot), s a mostani csere díja bruttó 6200 forint volt. Egyébként magát a téli gumit is náluk vásároltuk, amikor kb. 2010-ben először mentünk hozzájuk.


Gőzmosógép

Akinél ma aktuális a mosógép-csere, annak érdemes olyan mosógépet vásárolni, mely gőzmosásra is képes. Ez azt jelenti, hogy a hagyományos, vízzel történő mosáson kívül ebben az üzemmódjában a gép nem vízzel, hanem gőzzel mos, a szokásosnál jóval magasabb hőmérsékleten. Így a tisztítás mellett fertőtlenítő hatása is van: elpusztítja a ruháinkon megtapadó gombákat, és egyéb kórokozókat.


Akkumulátoros borotva

Amennyiben valakinek mostanában kell cserélnie villanyborotváját, célszerű akkumulátorosat vennie. Sokan arra gondolnak, hogy az akkumulátoros változat csak az utazások során kényelmes. Pedig nem. Mivel az akkumulátor egy bő hónapig biztosítja a borotva működését (az ötletadó egy Braun borotvával tapasztalta ezt), ezért a reggeli rohanás során is csak felkapjuk a borotvát, s máris borotválkozhatunk. Nem kell ugyanis a konnektorba való bedugásával és kihúzásával időt vesztegetnünk.


Freemail kontra gmail – fényképek apropóján

Az egyik ismerősünk 20 db képet küldött el 15 db email címre (neki így volt egyszerűbb). A címzetteknek kb. a fele gmail-es, a fele pedig freemail-es címmel rendelkezett. A gmail-esek megkapták az összes fényképet, a freemail-esek kizárólag csak a legelsőt.

Az egyik freemail-es ismerősünk mesélte, hogy csaknem egy évig nem nézett bele a leveleibe (ugyanis főképpen egy másik levelezőprogramot használt). Ezek után a freemail jelezte, hogy az inaktivitása miatt az összes levelét törölte.

Mindkét levelező program ingyenes, mindkettőbe egyszerű beregisztrálni. Tud valaki egy racionális érvet, hogy miért használják ilyen sokan a freemail.hu-t?


Ingyenes vírusirtó

A vírusirtó költséges: folyamatosan meg kell vásárolni a frissítését. S az egyik kollégánk szokta mondogatni, hogy a legnagyobb költség a rendszeres költség.

Amennyiben rákeresünk az interneten az "ingyenes vírusirtó" kulcsszóra, akkor rengeteg találatot kapunk. Ezek jó része csak demo, de vannak köztük igazi ingyenesek is. Ebben az esetben a legnagyobb veszélyt az jelenti, hogy sok közülük olyan, amelyik egyben vírust is telepít a gépünkre, amit a fizetős párjával lehet aztán leszedni. Ez olyasmi, mint amikor egy gumisnak rosszul megy az üzlet, s ezért felszórja a környező utakat szögekkel.

A legjobb ilyenkor referenciákra hagyatkozni. Garantáltan vírusmentes, és profi szintű védelmet biztosító vírusirtó az Avast ingyenes változata.


Füldugó

Az egész napunkat meghatározza az, hogy az éjszaka során mennyire alusszuk ki magunkat. Ennek nyilván rengeteg összetevője van (például a stressz, a párkapcsolatunk), melyeken nehéz változtatni. Viszont van egy olyan éjszakai zavaró tényező, amely könnyedén kiküszöbölhető: ez pedig a füldugó használatával a zaj. Gyógyszertárban a noname szivacsos füldugó 70, a márkás 3M füldugó 160 Ft körüli áron kapható. Egyébként mi nem tapasztaltunk közöttük semmiféle különbséget. Az éjszakai repüléseink során, a business osztályon szoktunk füldugót kapni. Az egyetlen, igazán jó, sokáig tartó füldugót egy Aeroflot gépen kaptuk.

A füldugóhoz nem adnak használati utasítást. Így a kezdők nem is tudják, hogyan kell a füldugót használni. Az új füldugónak van egy olyan, sajátos képessége, hogy amennyiben összesodorjuk egy keskeny „tűvé”, akkor keménnyé válik és azt a „-keménységet-keskenységet” pár másodpercig stabilan megtartja. Ez alatt az igen rövid idő alatt kell behelyezni óvatosan a füljáratba. Tehát ne csak kívül legyen, hanem egy kicsit belül is legyen, magában a füljáratban. Az ottani meleg hatására a füldugó kitágul, s ettől kezdve szinte teljesen kizárja a külső zajokat. A használat során pont ez a behelyezési tulajdonsága romlik el: összesodorjuk, s mihelyt elengedjük, azonnal kitágul – ezért, azaz a vastagsága miatt többé nem lehet behelyezni a füljáratba. Hát ekkor kell újat vennünk.


Internetes konverterek

Sokféle konverter található a következő címen: http://www.online-convert.com/. Ezek között van dokumentum, kép, videó, ebook, tömörített állomány konverter is. Külön előnyük, hogy nincs szükség telepítésükre, hiszen internetes felületen bonyolítható az átalakítás.


Takarítási ötlet

Pilisszentlászlón áthaladva gyönyörű, hatalmas házakat láthatunk. Honnan ez a gazdagság egy ilyen elhagyatott faluban? Szorgalmas munkával! A férfiak csak-csak dolgoznak valahol, de a hölgyeknek a faluban nincs igazán munkalehetőség. S az egyik otthon unatkozó feleség elkezdett Budapesten takarítani. A kapott jövedelem megdobta az anyagi lehetőségeiket, s elkezdtek nagyszerűen haladni. Elmesélte a titkot a szomszédasszonynak. Ő átgondolta a dolgot, s jelezte, hogy bizony ő is szívesebben takarítana, elege van az otthoni semmittevésből. Így aztán lassan a falu asszonyai elkezdtek Budapestre járni, takarítani. Nagyon leegyszerűsítve, hát a férj + a feleség keresete = a pilisszentlászlói jóléttel.


Fű-égetés – műanyag-égetés – azaz mit is eszünk valójában?

Tavasszal megműtrágyáztuk gyepszőnyegünket. Sokat locsoltuk, gyönyörű, sűrű, selymes, haragos zöld színű gyepünk lett, mindenki csodálatára. Még a szomszéd rétjénél is szebb lett! A műtrágyázás hatására gyorsan nőtt, ezért hamarosan nyírni kellett. A lenyírt füvet nem akartuk a kukába tenni, hanem a jó meleg tavaszi napsütésben az hamar kiszáradt, s gondoltuk, hogy inkább elégetjük. Hát ez egy rendkívül rossz ötlet volt. A száraz széna alig égett, lángolás helyett inkább csak izzott, hatalmas füstöt gerjesztve. S micsoda bűzt árasztott! Mintha műanyagot égettünk volna. Szegény szomszédok! Ekkor értettük meg, hogy a műtrágyázott növényekbe természetesen beépül a műtrágya. S mi vajon mit eszünk, ki tudja?


Gyermeket szülni – ideális időben

Napjainkban – mind a fiúk, mind pedig a lányok esetében - rendkívül kitolódott a gyermekvállalás időpontja. Az egyik orvosnő sem találta meg élete párját addig a koráig, amíg a tanulmányai szerint ideálisnak tartják a gyermekszülést. Ezért úgy döntött, hogy mesterséges megtermékenyítést vállal, s egyedül neveli gyermekét, míg megfelelő partnert talál. Olyan nagyszerű gyermeke lett, hogy azt követően hasonló módon egy második gyermeket is vállalt. Azóta megtalálta élete párját egy szintén kétgyermekes apa személyében. Jelenleg boldogan nevelik együtt a négy gyermeküket.


Szuper hangfal

Az egyik ismerősünk a közelmúltban megérdeklődte Bangkongban, Moszkvában és Londonban, hogy milyen hangfalat ajánlanának a lakásába? Mindhárom helyen a Bose L1 rendszert ajánlották, elmondva, hogy az 5.1 rendszereknek ezzel vége (5 db kis hangszóró + a mélynyomó). Ez egy hosszú oszlopból és egy vezeték nélküli mélynyomóból áll. Értelemszerűen az utóbbit a szobában bárhol el lehet helyezni. A hosszú oszlopban helyezték el az 5 db kis hangszórót. Ebben van egy célszámítógép. Amikor az oszlopot elhelyezzük a szobában, akkor ez a számítógép automatikusan ráhangolja az 5 db kis hangszórót az adott konkrét szoba konkrét jellemzőire, akusztikájára: beállítja, hogy az egyes hangszórók milyen szögben álljanak, milyen hangszínnel szóljanak, stb. Így egyrészt rend van a szobában, nincsenek 5-felé a kisméretű hangszórók, másrészt pedig az adott szobában ideális lesz a hangzásuk. A rendszer ára félmillió forint körül van mindenütt. Mi kerestük, de Magyarországi forgalmazást nem találtunk. A bose.com honlapon Lengyelország például van, de Magyarország ott sincs.


Menet közben tartsuk zárva a kocsiajtót!

A 90-es évek elején egy amerikai vendégünk elindulás előtt mindig figyelmeztetett, hogy zárjuk magunkra a kocsiajtókat. Mi akkor csak megmosolyogtuk, nem is igazán vettük komolyan. Mesélte, hogy náluk a piros lámpánál álló kocsikba rendszeresen megpróbálnak beugrani. Pár évvel később New York-ban saját szemünkkel láttuk, hogy egy piros lámpánál ott várakozott egy elvarázsolt, olyan harmincas-negyvenes férfi, s minden lámpánál megpróbálkozott beszállni néhány kocsiba. Vélhetően a kihegyezett narkó-éhsége miatt később már ököllel kezdte püfölni a vezető-üléseknél lévő ablakot.

A gödöllői egyetemi gyilkosság egy hatalmas figyelmeztetés volt mindnyájunk számára: itt az idő már nálunk is, menet közben tartsuk zárva a kocsiajtót!


Az „aknaszedő” porszívó

A porszívózás egy tipikusan unalmas, mechanikus munka. Ezért aztán nagyon sokan formálisan végzik, megunva azt, hogy szisztematikusan, aprólékosan, gondosan menjenek végig a lakás minden zugán, akár egy-másfél órát is rászánva egy-egy szobára. Ezen segít a Roomba porszívó, amit a világ legnagyobb aknaszedő gyára fejlesztett ki. Ez egy akkumulátorról működő, alacsony (kb. 8 cm magas – így az ágy alá is bemenő) porszívó. Intelligens, öntanuló módon térképezi fel a szobát. Szisztematikusan, a legkülönfélébb szögből érkezve halad végig a teljes területén. Közben figyeli a porszívás „eredményességét”. Amennyiben már igen csekély a mértéke, befejezettnek tekinti a helység porszívózását, s ezt kijelezve automatikusan leáll - ez egy 4x5-ös, egyébként rendszeeresen takarított szobánál egy jó óra után következik be. A porfiókja kivehető, mosható, tehát nem igényel drága porzsákot. Apró „világító-tornyokkal” tilthatjuk ki bizonyos területekről, s az intelligenciájánál fogva lépcsőnél sem esik le. Programozható, így távollétünkben, és természetesen teljes sötétségben is elvégzi helyettünk a takarítást. Hazánkban viszonylag drága, bruttó 180 ezer forint körül vásárolható meg, rengeteg forgalmazónál. A youtube.com-on a „roomba porszívó” kifejezésre rákeresve 6 oldalnyi találatot kapunk, így bárki megnézheti működés közben is.


3D fogröntgen

Milyen jó lenne, ha belelátnánk a fogainkba, s már a kezdet kezdetén észrevehetnénk a különféle betegségeiket! Napjainkban ez már egy reális valóság. Ez pedig a 3D fogröntgen. Míg 5 évvel ezelőtt 70.000 forintba került, napjainkban viszont már 20.000 Ft az ára. Fogorvosi beutaló kell hozzá, s szerte az országban sok helyen, akár egy-két nap alatt már fogadnak is. Az egyik ismerősünk emlegette, hogy segítségével még pici korában sikerült felfedezni egy fog alatt lapuló cisztát. Ezt kezeléssel sikerült eltávolítani, így megmentették a fogát, illetve lehet, hogy a mellette levőket is.


Fogszabályozás - akár mindenkinek

Az Egyesült Államokban már a 60-as évektől kezdve államilag támogatott a gyerekek fogszabályozása, annyira, hogy a klasszikus „fémrácsos” megoldás teljesen ingyenes. Ennek a jelentősége óriási. Az ezzel foglalkozó fogorvosok szerint a gyerekeknek csupán az 1-2%-a nem szorul rá erre a kezelésre. A természetes fognövekedés során szemmel szinte észrevehetetlenül is óhatatlanul egymáshoz érhetnek bizonyos fogak, oda beszorul az étel, s az évek során tehát ez egy fogromlási gócpontot, egy „időzített bombát” jelenthet. A szabályozott fogak viszont katonás rendben, egyenletes távolságra állnak egymástól, ami rendkívül megkönnyíti a száj-higiéniát. Ez az egyik alapvető dolog, amit a gyermekeinknek életre szólóan adhatunk, megelőzve a felnőttkori, időskori fog-problémákat és akkor majd olcsón, egész más életminőséget biztosíthatunk számukra. S aki még nem szabályozta fogait, az még akár huszonéves korában, sőt később is megteheti.


Fagylalt

Az Interneten az egyik magyar osztályon felüli étterem menüjében láttuk a fagylaltoknál, hogy ők kizárólag Carte de d’or márkájú fagylaltot szolgálnak fel. Mi is vásároltunk egy szupermarketban egy madártej, és egy erdei gyümölcs ízesítésű joghurt fagylaltot, dobozban. Vegyesen, ízlés szerint málnaszörppel, meggyszörppel, konyakkal vagy whiskyvel leöntve tálaltuk. Vendégeink körében ez nagy sikert aratott.


Gépelés-oktatás

A napokban mesélt egy anyuka a fia a gépelési sztorijáról. Még 13 éves korában íratták be gépíró-tanfolyamra, ahol megtanult vakon gépelni. Azóta is villámgyorsan gépel. Az egyetemen például az egyik házi dolgozathoz az ihlete éjjel kettőkor jött meg. Hajnali ötre készen is volt vele. A csoporttársai pedig egész napokat szenvedtek a gépeléssel. A fia nagyon hálás a tanfolyamért, ennek az ötletnek köszönhetően azóta már rengeteg élet-időt nyert.

Külön érdekesség, hogy mindez még a 90-es években volt, s akkor a Kft.-jükben költségként elszámolták a gyerek gépírás-tanfolyami költségeit. A napokban gondoltak csak bele, hogy ez volt az igazán tartós beruházás, s nem pedig az akkor vásárolt, s már régen kidobott számítógépek, nyomtatók, stb.
S ha az olvasgatás után kíváncsi lett arra, hogy az orosz fordítóink milyen áron dolgoznak, kattintson ide!