oroszforditas.hu     Венгерский перевод: перевод с русского на венгерский, с венгерского на русский    Russian to Hungarian & Hungarian to Russian translation, that is Russian-Hungarian & Hungarian-Russian translation     (1) 242-1797, (30) 576-1976, info@oroszforditas.hu    Vissza a főoldalra
Fordító A Téli Palota a Néva partján

Angol vs. orosz fordítók

Az egyik legnagyobb hazai szabadúszó fordítói adatbázisnak a 2018. májusában végzett vizsgálata során érdekes kontrasztot találtunk az angol és az orosz fordítók esetében.

Anyanyelvi fordítók

A 649 fő szabadúszó angol fordító közül a nevük alapján mindössze 1,5 volt angol anyanyelvű. Ebből a fél úgy jön ki, hogy bár az adott fordító neve eredeti angol csengésű, a középiskoláját Budapesten végezte. Vélelmezhetően az édesanyja magyar lehet, az édesapja pedig az USA-ból érkezhetett. Két megjegyzésünk lenne:
  • A merítést erősen torzíthatja az a tény, hogy a vizsgálatunkat egy fizetős adatbázisban végeztük, s mivel hazánkban kevés az angol anyanyelvű fordító, így nem szükséges nekik fizetős „hirdetést” feladni ahhoz, hogy elegendő munkát találjanak.
  • Mivel a nevük alapján szinte csak magyar anyanyelvű fordítók szerepelnek az adatbázisban, ezért igen nagy valószínűséggel ők tömegesen vállalnak fordítást az anyanyelvükön kívüli nyelvre is, adott esetben angolra is, ami az elkészült fordítás tekintetében önmagában véve is minőségi aggályokat vethet fel.
A 80 fő szabadúszó orosz fordító közül a nevük alapján 13 fő, azaz 16% orosz anyanyelvű.
  • Itt hozzá kell tenni azt a tényt, mely szerint hazánkban az orosz fordítókból az igényekhez képest jelentős túlkínálat van, ezért a munka reményében sokan próbálkoznak fizetős „hirdetéssel” is.

Okleveles fordítók

A 649 fő szabadúszó angol fordító közül 165-nek van fordítói képesítése, ami 25%-os arányt képvisel. Ez egy igen kedvező arányt jelent.

Az orosz anyanyelvű fordítók vizsgálati eredményeit egy orosz fordító kollégától idézzük: „80 fő orosz-magyar szabadúszó fordító kínálja szolgáltatásait, s közülük mindössze 4 főnek, azaz az orosz fordításra vállalkozók közül csupán 5 (öt) százaléknak van igazoltan orosz-magyar szakfordítói képesítése.” Az oroszra fordítás vonatkozásában igen komoly minőségi fenyegetettséget jelent, hogy ilyen kevés képzett, orosz anyanyelvű fordító dolgozik hazánkban.

Fizetős tagság

A 649 fő szabadúszó angol fordító közül 350 fő fizeti a tagdíjat, ami 54%.

A 80 fő szabadúszó orosz fordító közül kereken 50 fő fizeti a tagdíjat, ami 63%. Értékelésünk:
  • Nincs igazán köztük jelentős különbség: mindkét érték 50% felett van, azaz alapvetően elégedettek a fizetős szolgáltatással.
  • Azért lehet mégis jobb az orosz fordítók fizetési aránya, mert ott élesebb a piaci verseny, így jobban rá vannak szorulva a fizetős „hirdetésre”.

Táblázatos összefoglalás

Az elemzés iránya Angol, % Orosz, %
Anyanyelvi fordítók 0 16
Okleveles fordítók 25 5
Fizetős tag 54 63Orosz egyéni fordító